Υπέρ της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ τοποθετήθηκε η Γερμανίδα καγκελάριοςΆγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ωστόσο ότι οι πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις περισσότερο ζημιώνουν παρά βοηθούν και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις δύο κυβερνήσεις. Η κα Μέρκελ επεσήμανε δε ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.

Αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση που έκανε η κ. Μέρκελ στον κ. Ζάεφ λέγοντας: «Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα πρωθυπουργό». Ταυτόχρονα η Γερμανίδα καγκελάριος αποκαλούσε συνεχώς τα Σκόπια «Μακεδονία»

«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση. Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή. Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει -οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος. Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί «η τρύπα της βέλόνας», και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την λύση.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησής του να αναλαβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Στήριξη

Όπως επεσήμανε ο Ζ. Ζάεφ η ΠΓΔΜ «αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους».

«Ποτέ άλλοτε στα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο, όπου μπορεί να συμβάλει, θα παροτρύνει και τις δύο πλευρές να κάνουν τα αναγκαία βήματα. Εξέφρασε δε τη χαρά και την ανακούφισή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έφερε κινητικότητα στο θέμα.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την Μακεδονία (sic) συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες. Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της Μακεδονίας (sic) αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό», δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια στιγμή η Α. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των συζητήσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και δήλωσε ότι οι δύο χώρεςβρίσκονται στο καλύτερο, τα τελευταία δέκα χρόνια, σημείο για συμφωνία στο Σκοπιανό, ένα ζήτημα που αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι ικανοποιημένη και ανακουφισμένη που υπάρχει έντονη κινητικότητα στις συζητήσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα ήταν «πραγματικά υπέροχο να γεφυρωθούν οι διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών

Ο κ. Ζαεφ αργότερα, θα γίνει δεκτός και από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον Ζόραν Ζάεφ είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην Τεργέστη.