Θερμό το κλίμα

Μέρκελ προς Ζάεφ: Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα πρωθυπουργό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/02/2018 15:34 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21/02/2018 16:23 |
Μέρκελ προς Ζάεφ: Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα πρωθυπουργό
Αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση που έκανε η κ. Μέρκελ στον κ. Ζάεφ λέγοντας: «Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα πρωθυπουργό»

Υπέρ της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ τοποθετήθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ωστόσο ότι οι πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις περισσότερο ζημιώνουν παρά βοηθούν και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις δύο κυβερνήσεις. Η κα Μέρκελ επεσήμανε δε ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.

Αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση που έκανε η κ. Μέρκελ στον κ. Ζάεφ λέγοντας: «Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα πρωθυπουργό». Ταυτόχρονα η Γερμανίδα καγκελάριος αποκαλούσε συνεχώς τα Σκόπια «Μακεδονία»

«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση. Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή. Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει -οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος. Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί "η τρύπα της βέλόνας", και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την λύση. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησής του να αναλαβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Στήριξη

Όπως επεσήμανε ο Ζ. Ζάεφ η ΠΓΔΜ «αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους».

«Ποτέ άλλοτε στα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο, όπου μπορεί να συμβάλει, θα παροτρύνει και τις δύο πλευρές να κάνουν τα αναγκαία βήματα. Εξέφρασε δε τη χαρά και την ανακούφισή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έφερε κινητικότητα στο θέμα.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την Μακεδονία (sic) συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες. Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της Μακεδονίας (sic) αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό», δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια στιγμή  η Α. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των συζητήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και δήλωσε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στο καλύτερο, τα τελευταία δέκα χρόνια, σημείο για συμφωνία στο Σκοπιανό, ένα ζήτημα που αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι ικανοποιημένη και ανακουφισμένη που υπάρχει έντονη κινητικότητα στις συζητήσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα ήταν «πραγματικά υπέροχο να γεφυρωθούν οι διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών

Ο κ. Ζαεφ αργότερα, θα γίνει δεκτός και από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον Ζόραν Ζάεφ είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην Τεργέστη.

62
pelias
23/02/2018 19:34
Κατόπιν αυτής της προσφώνησης στον πρωθυπουργό των Σκοπίων από την Πολωνοεβραία Μέρκελ, εγώ προτείνω κανένας Έλληνας να μην συνευρεθεί σεξουαλικά με καμία Γερμανίδα, είτε εντός της χώρας μας, είε εκτός αυτής.-
Αντίοχος
23/02/2018 19:17
Και κάποια ντόπια ζώα επιμένουν να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα !
ANASTASIA GR.
22/02/2018 21:52
Ηθελα να ήξερα ποιοι είναι αυτοί που κάνουν dislike στα σχόλια που καταδικάζουν την προσφώνηση της Μέρκελ!!!!!!
Θοδωρής
23/02/2018 21:30
Δεν έχουν καμία σημασία τα like και τα dislike. Αυτά είναι για μικρά παιδιά ("σου έκανα like/dislike!"). Προσωπικά, βρίσκω κάποια σημασία στο τρόπο που αντιδρούμε ή "διαβάζουμε" μια είδηση ή ένα σχόλιο σε μια είδηση. Κι αυτός ο τρόπος δυστυχώς δείχνει πόσο μπερδεμένοι και διχασμένοι είμαστε ψυχικά. Ας το παραδεχτούμε με συνεπή ρεαλισμό, που είναι και η πιο στέρεη βάση ελπίδας: δεν μπορούμε να έχουμε προοπτικές καλύτερου μέλλοντος. Αν χάσεις το 13ο μισθό κάποτε με θυσίες θα επανέλθει ως κανονικότητα. Αν χάσεις ένα όνομα (δηλωτικό κυριότητας), πάει αυτό δεν επανέρχεται. Κι η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη. Στη 1η περίπτωση μπορεί να αφορά μια γενιά, στη 2η αφορά όλες απο δω και πέρα. Υ.Γ.: Αυτές τις μέρες έχει βγει η ταινία The Darkest Hour στην οποία ο Gary Oldman υποδύεται τον Τσώρτσιλ. Ο τότε πρωθυπουργός Neville Chamberlain υποχωρούσε συνεχώς ενώπιον του Χίτλερ δήλωνε ότι "εξασφάλισα την ειρήνη της γενιάς μου. Για να μην υποστούμε τις εκατόμβες των νεκρών του Α' Π.Π.". Αναζητείται Τσώρτσιλ για εμάς επειγόντως!
pelias
23/02/2018 19:36
Έλληνες είναι φίλε μου, και αλλόφυλοι όλοι αυτοί που δίνουν θετική ψήφο σε σχόλια σαν το δικό σου.
Στράτος
23/02/2018 14:00
Π,χ. εγώ! Η Μέρκελ σιγουρα τον προσφώνησε Πρωθυπουργό της Μακεδονίας. Στα γερμανικά Μακεδών Πρωθυπουργός δεν λέγεται. Και πως να τον αποκαλούσε; Πρωθυπουργό της FYROM; Όλος ο κόσμος Μακεδονία λέει. Για μας δεν μένει άλλη λύση απο το να συμβιβαστούμε με μια συνθέτη ονομασία οπως προτίθεται η κυβέρνηση. Αυτό επιβάλει η λογική. Μπορούμε βέβαια να γράψουμε όλους στα παλαιά μας παπούτσια και να επιμείνουμε χωρις την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας σε ενα όνομα που αρέσει σε μας.
Έλληνας της Γερμανίας
23/02/2018 20:46
Στην ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης είναι δημοσιευμένο το βίντεο με την επίμαχη φράση:
https://www.bundesregierung.de/Content/DE/Artikel/2018/02/2018-02-21-merkel-trifft-zaev.html
Η κυρία Μέρκελ αρχίζει με τη φράση:
Meine Damen und Herren, ich freue mich heute den mazedonischen Premierminister Zoran Zaev bei uns in Berlin begruessen zu koennen ...

Θα μπορούσε να τον αποκαλέσει Premierminister der frueheren jugoslawischen Republik Mazedonien, όπως η ΠΓΔΜ αναφέρεται σε όλα τα επίσημα έγγραφα του γερμανικού κράτους. Οι Γερμανοί είναι εξάλλου συνηθισμένοι σε τέτοιες εκφράσεις, αφού στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν το όνομα Bundesrepublik Deutschland για την Δυτική Γερμανία και Deutsche demokratische Republik για την Ανατολική Γερμανία. Εξάλλου και μετά την ενοποίηση της Γερμανίας χρησιμοποιείται συχνά ο χαρακτηρισμός die Bundesrepublik Deutschland ή σκέτο die Bundesrepublik.

Αν δεν έχετε ζήσει στην Γερμανία δικαιολογείσθε να μη γνωρίζετε λεπτομέρειες, αλλά μη διαστρεβλώνουμε και την γερμανική γλώσσα.

Υποθέτω ότι η κ. Μέρκελ δεν έχει κατανοήσει για τι πρόκειται. Και όπως θα έλεγε "ο Βρετανός πρωθυπουργός" αντί "ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου", είπε ο "Μακεδόνας πρωθυπουργός" αντί "ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ".
Για το θέμα του ονόματος έχετε δίκιο. Αν δεν βρεθεί τώρα κάποιο άλλο όνομα, κάποια μέρα το κράτος αυτό θα λέγεται σκέτα "Μακεδονία", αφού η ονομασία αυτή καλώς ή κακώς έχει επικρατήσει διεθνώς.
Στράτος
23/02/2018 23:20
59 χρόνια στην Γερμανία! Σου φτάνουν; Και φυσικά κατεχω την γερμανική γλώσσα πολύ περισσότερο απο την Ελληνική. Οχι στο παρελθόν και σήμερα ειναι η ονομασία του κράτους Bundesrepublik Deutschland. Απο Μακεδώνα Πρωθυπουργό μέχρι μακεδονικό Πρωθυπουργό που ειπε υπαρχει μεγάλη διαφορά. Το να έλεγε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα ήταν αστείο.
Johny -- Σκίζω Μνημόνια
23/02/2018 18:02
ΣΝΟΦ; η Συριζο-φρουρός;
Στράτος
23/02/2018 20:51
Οχι! Αντιπαθώ αυτό το κόμμα.
Ηλιας
23/02/2018 19:21
Η η πρωτη λογικη, μετρημενη παρατηρηση; Εγω λεω οτι ο Στρατος εχει δικιο κι οτι οι αλλοι ειναι φανατικοι μυωπες.
Έκτωρ
22/02/2018 18:58
" Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα πρωθυπουργό " ! Πολύ , ασύγκριτα χειρότερο και προσβλητικότερο για την Πατρίδα μας από το " Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της Μακεδονίας " . Τι θα πει ο κ. Τσίπρας στην φίλη του , πρώην " μαντάμ Μέρκελ " ; Ή μήπως δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά !
Αντίοχος
23/02/2018 19:19
Tσίπρας και Μέρκελ αμφότεροι ιουδαίοι !
Johny -- Σκίζω Μνημόνια
23/02/2018 15:34
Καλώς το συνέλλαβες.... Άλλο "από τήν Μακεδονία" και άλλο "ο Μακεδόνας". Αναγνωρίζει τους κατοίκους της περιοχής σαν μέλη του "Μακεδονικού Έθνους". Και οι δικοί μας ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΒΑΡΤΙΣ κ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΙ.
"XY" Βερολίνο
22/02/2018 11:10
η στιγμή που τουλάχιστον μέχρι την ώρα -δυστυχώς- δεν βρέθηκε λύση στο θέμα του ονόματος, όλοι Ευρωπαίοι και μη (Αμερικανοί, Ρώσοι, Αυστραλοί κλπ) το κράτος αυτό το ονομάζουν Μακεδονία. Η καγκελάριος μας Dr. Angela Merkel δεν εξέφρασε εδώ την προσωπική της γνώμη γιά το "θέμα" αλλά έπραξε βάσει του διεθνούς πρωτοκόλλου. Ας συμφωνήσουν σε νέα ονομασία (μακάρι χωρίς τον όρο Μακεδονία) και τότε όλα θα αλλάξουν. Έτσι και γιά τη Κωνσταντινούπολη, η αναγνωρισμένη διεθνώς ονομασία είναι ISTANBUL και όχι μόνο γράφεται έτσι στους πίνακες αναχωρήσεων και αφήξεων σε όλα τα αεροδρόμια αλλά και τα πληρώματα ελληνικών αεροπορικών εταιρειών όταν αναγγέλουν στα αγγλικά η άλλη γλώσσα λένε επίσης Istanbul και δυστυχώς όχι Κωνσταντινούπολη.
Θοδωρής
23/02/2018 06:31
Με συγχωρείς αλλά δεν έπραξε καθόλου βάσει του διεθνούς πρωτοκόλλου. Να σου θυμίσω ότι το 2011 η κυρία αυτή έχοντας το ρόλο της Καγκελαρίου έκανε ένα τουρ στα Δυτικά Βαλκάνια και χρη/σε το όνομα "Μακεδονία" για τα Σκόπια εκφράζοντας την ελπίδα της να λυθεί το θέμα. Η τότε ελληνική κυβέρνηση της είχε στείλει ειδική επιστολή επισημαίνοντας αυτό το ανιστόρητο σφάλμα, να ονομάζεται έτσι μια χώρα που δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και δεν είναι μέλος της ΕΕ. Ακόμη κι ο γερμανικός τύπος (ο Spiegel συγκεκριμένα) είχε κάνει λόγο για σφάλμα κι άγνοια εκ μέρους της (ψάξτο). 7 χρόνια μετά κι ενώ είναι υπό διεργασία το όνομα του μαγαζιού, ξέρει πολύ καλά τι λέει κι εναντίον τίνος το λέει (εφόσον αφορά δύο χώρες)... Τέλος να σου θυμίσω ένα περιστατικό: όταν η κυρία αυτή επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας στις κοινές τους δηλώσεις αυτή έκανε λόγο για "ισλαμιστική τρομοκρατία", τότε αυτός μπροστά στις κάμερες της είπε "αυτό μας προσβάλει εμάς τους Τούρκους. Δεν υπάρχει ισλαμιστική τρομοκρατία (...)" Τα είπε αυτά αυτός όταν είχαν γίνει ισλαμιστικές επιθέσεις με πολλά θύματα σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία, κι όταν ο ίδιος είχε απειλήσει Ελλάδα κι Ευρώπη ("θα σας πλημμυρίσουμε με πρόσφυγες"). Κι αυτή προσπαθούσε να το συμμαζέψει μετά. Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι κοινό χαρακτηριστικό αυτών των δύο επεισοδίων αποτελεί η προσπάθεια με φρασούλες κι ονόματα να οικοδομηθεί μια εκδοχή πραγματικότητας που να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα (το όνομα των Σκοπίων και οι ενέργειες της Τουρκίας) και μέσα στην οποία καλούνται οι άλλοι να προσαρμοστούν.
μπουγατσοκόφτης
21/02/2018 23:50
εγω που είμαι κιμπάρης μακεδόνας και φουλάρω βενζίνη, πάω καζίνο, για ψώνια, για γυναίκες, στη μακεδονία, γιατί από δω είναι όλα απλησίαστα, το λέω με ειλικρίνια, δε μου καίγεται καρφί πως θα την λένε. Ολοι το κάνουν αυτό αλλα ταυτόχρονα το παίζουν πατριώτες. Οι υποκριτές. Απορώ γιατί τρρελλαίνεραι έτσι ο κόσμος. Εγώ πάντως αίμα δε θα χύσω για κάτι τέτοιο.
Jim
23/02/2018 10:29
Φιλε μπραβο σου γιατι εισαι ειλικρινης.
Johny -- Σκίζω Μνημόνια
23/02/2018 18:05
Έλληνες μαϊμού.... Καλά τα μιλάτε τα Ελληνικά εκει στην Τουρκία / ΠΓΔ/Μ / Αλβανία ....
Νικος Πτολεμαϊδα
21/02/2018 22:41
Πάντοτε η Γερμανία ήταν ανθελληνική. Αυτή οργάνωσε την γενοκτονία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και στον Πόντο, αυτοί πρωτοχαρακτήρισαν την περιοχή των Σκοπίων ως "Μακεδονία" στον Β' παγκόσμιο πόλεμο όταν κουβαλήθηκαν στις περιοχές μας, αυτοί κατάκλεψαν τον χρυσό της Ελλάδας στην κατοχή, αυτοί καταρήμαξαν την χώρα (υποδομές και ανθρώπους) τότε στρατιωτικά και τώρα οικονομικά πλουτίζοντας αισχρά σε βάρος της Ελλάδας με την συμπαιγνία στην παραπληροφόρηση από τους ίδιους μας τους πολιτικούς για να μας χώσουν στα μνημόνια (όπως άλλωστε και οι ίδιοι παραδέχθηκαν). Ήρθαν μετά και οι "φίλοι" μας (οι "φίδοι" είπατε ;) οι Άγγλοι που παίξαν και πάλι το παιχνίδι τους στη δική μας χώρα χώνοντάς μας σε εμφύλιο... ΜΟΝΟΙ μας και μονο ΜΟΝΟΙ μας στην ιστορία ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΟΥΜΕ, γιατί στο παγκόσμιο στερέωμα υπάρχουν μόνο συμφέροντα πάνω στις δικές μας πλάτες . ΠΟΤΕ και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μας στήριξε γιατί μας αγαπά. Όσο μυγοχάφτουμε με διεθνιστικά ιδεώδη, τόσο θα μας εκμεταλλεύονται....
Ηλιας
23/02/2018 19:26
Δες το αλλιως! Τι εχει να προφερει η Ελλαδα για να θελει η Γερμανια να γινει φιλος της;
Αντίοχος
23/02/2018 19:23
Φίλε, αυτήν την στιγμή βλέπω να καταψηφίζουν το σχόλιό σου 17 άτομα. Και εγώ αναρρωτιέμαι: Άραγε είναι Έλληνες αυτά τα 17 άτομα ; ; ;
Πάνος Τ
23/02/2018 09:31
Και να προσθέσω η Γερμανία με την μόνη χώρα που δεν έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης είναι η Ελλάδα από το ΒΠΠ, όπως απαιτούτο το 1989 με την συνένωσή τους. Αντίθετα το υποσχέθηκαν να το κάνουν μια 5ετία αργότερα (1994) και μετά "το ξέχασαν". Μόνο και μόνο για να μην πληρώνουν αποζημειώσεις κλπ. Τα άρθρα 53 και 107 του καταστατικού του ΟΗΕ, εξακολουθούν και ισχύουν και δεν έχουν τροποποιηθεί ενω εξακολουθούν και αφορούν την Γερμανία και την Ιαπωνία.
ΣΝΟΦ
22/02/2018 09:38
Δυστυχώς είσαι σφόδρα ανιστόρητος. Στην Γερμανία και δη στην Βαυαρία δημιουργηθηκε κατά την επανάσταση του 21 φιλελληνικο κίνημα... Οι Γερμανοί όμως δεν ήξεραν με τι είχαν να κάνουν στην νότια Βαλκανική και προφανώς η ιδανική εικόνα για τους Έλληνες, επηρεασμένη από τον κλασσικό διαφωτισμό, διαψεύστηκε οικτρά, με αποτέλεσμα την δημιουργία θεωριών τύπου Φαλμεράυερ, οι οποίες επί της ουσίας δεν είναι και τοσο αβάσιμες. Αυτά συμβαινουν, όταν η πραγματικότητα δεν απηχεί στις προσμονές...
Φ
22/02/2018 17:22
Θέλεις να μας πής οτι τα διάφορα τοπωνύμια (όπως π..χ.. η Γιάλοβα, η Αράχωβα, η Βοστίτσα, το Ζητούνι και το Λάστοβο) στη χώρα δεν αποδεικνύουν οτι είμαστε αναντάν και μπαμπαντάν απόγονοι του Περικλή και του Μεγαλέξανδρου;
Στράτος
23/02/2018 23:52
Γιατι να μην λέμε οτι είμαστε αυτοί που είμαστε όποια καταγωγή και να έχουμε; Ειναι αυτοί μεταξύ μας που κατάγονται απο Σλάβους, Αρβανίτες και άλλους σκάρτοι; Ας σοβαρευτούμε επί τέλους.
Στράτος
22/02/2018 00:14
Πότε μεγαλουργήσαμε εμείς στην ιστορία; Και μην μου πεις για τους αρχαίους Ελληνες.
Jim
23/02/2018 10:34
Στρατο, ΕΜΕΙΣ φτειαξαμε τη δικτατορια του φασιστα Μεταξα, τη δικτατορια του 1967, ΕΜΕΣ καναμε το κινημα κατα του Μακαριου και γιναμαι αιτια (οχο αφορμη) να μπουν οι Τουρκοι στηυ Κυπρο, τη χρεοκοπια της χωρας μετα την αντιπολιτευση,κλπ. Και μετα λες οτι δεν εχουμε γραψει ιστορια; Παιρνεις 9, μενεις μεταξεταστεος, κι αυριο με τον κηδεμονα σου!
Αντίοχος
23/02/2018 19:26
Απλά είσαι θλιβερός λόγω του αριστερόστροφου φασισμού που σε διακρίνει.-
Στράτος
23/02/2018 20:55
Ψέματα λέει; Ξέρεις εσύ άλλα μεγαλουργήματα;
Byzantine
22/02/2018 00:09
Η Γερμανια οργανωσε τον αφελληνισμο της Μ. Ασιας; Και εγω ο αφελης που νομιζα οτι εφταιγε ο κεμαλ και οι Νεοτουρκοι. Δε παραθετεις και καμια ιστορικη πηγη επι του τοιουτου να με διαφωτισεις λιγο παραπανω;
Φ
21/02/2018 20:53
Εδώ και χρόνια αποφασίσαμε να ζούμε καλά με δάνεια. Στη συνέχεια ζητούσαμε να μας ελεήσουν οι Βορειο-Ευρωπαίοι. Στο μεταξύ, δοθέντος οτι δικαιούμαστε να ζούμε καλά, καταφέραμε και τα εξής σπουδαία: 1. ~1.3 γεννήσεις/γυναίκα. 2. Μέση ηλικία ~44 χρόνια. 3. Οσον αφορά στις εκτρώσεις ανα γυναίκα είμαστε Ολυμπιονίκες. Παίρνουμε χρυσό στην Ευρώπη και χάλκινο στον Κόσμο 4. Για κάθε γέννηση έχουμε 2 εκτρώσεις 5. Αν τίποτα δεν αλλάξει, το 2080 ο πληθυσμός της χώρας θα είναι ~3.5Μ Κατά τα άλλα είμαστε πατριώτες και πρόθυμοι να τα βάλουμε με τους γείτονες, με τους Βορειο-Ευρωπαίους που αρνούνται να μας ελεήσουν, και με το τρισκάρατο ΝΑΤΟ, πηγή όλων των κακών. Κατά τα φαινόμενα η δεν μπορούμε να βρούμε καλύτερους συμμάχους η όλες οι κυβέρνήσεις μας ήταν (και είναι) προδοτικές.
Στην
21/02/2018 19:12
περίπτωση της Vardarska, οι δεξιοί το μαθαίνουν τελευταίοι (κατά το ο πατέρας ή ο σύζυγος το μαθαίνει τελευταίος)
Έλλην
21/02/2018 19:10
Πόσες σφαλιάρες θα ανεχτούμε??Από Ερντογάν Μέρκελ Σόιμπλε Ράμα Ζαεφ!!Πόσο προδότες όποιος έχει κυβερνήσει τα τελευταία 18 χρόνια και ιδίως ο τωρινος
Ιωνας
21/02/2018 19:02
Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί Αλέξη........ Ουστ
ΛΟΥΚΙΑ
21/02/2018 19:01
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η Ε.Ε Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΩΣΕ ΤΑ ΔΥΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΑ .Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗ ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ .ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ .ΤΟΟΟΟΟΣΟ ΛΟΙΠΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟΔΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ....ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ .ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ....ΟΛΕΣ.....ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ,ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΠΟΥ ΜΙΑ ΦΟΒΙΣΜΕΝΗ ΔΕΙΛΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΓΙΝΕ ΡΑΓΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΩΡΑ
ΛΟΥΚΙΑ
21/02/2018 18:54
ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
Αντίοχος
23/02/2018 19:28
Προτιμώ το βιολογικό του τελείωμα αυτού που θα υπογράψει.
ΣΝΟΦ
22/02/2018 09:28
Τι λες μωρή τσουράπο... Το πγδΜ δεν περιέχει ήδη τον όρο Μακεδονια; δεν συμφώνησε με αυτή την χρήση και η Ελλαδα; Καλά δεν έγινε ποτέ αντιλυπτο, ότι αφής στιγμής εμπεριέχεται αυτός ο γεωγραφικός ορος, ο υπόλοιπος κόσμος ακόμη και χάριν συντομίας θα ονομάζει το γειτονικό κράτος απλά Μακεδονια... Ποιός αποκαλεί την Αίγυπτο Αραβική Δημοκρατία της Αιγυπτου; όλοι απλά Αίγυπτο την ονομαζουμε...
tt
21/02/2018 18:53
Το ελληνικό κράτος ο έλληνας πρωθυπουργός εάν είναι έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να σταθεί στο ύψος του η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί κανέναν μα κανέναν το αντίθετο όλοι αυτοί που μας περιτριγυρίζουν και προσπαθούν να κάνουν το δικό τους θα φοβηθούνε όταν η Ελλάδα θα αποφασίσει το αντίθετο όσο σκύβεις τρως καρπαζιές είναι ο κανόνας το λοιπόν εδώ θα ήθελα να πω ότι Ότι ο Τσίπρας πρέπει να σταματήσει η να απειλήσει με διακοπή κάθε συνομιλίες με αυτό το κράτος πορδή να μη φοβηθεί έλαβα τίποτα όσο για τους απέναντι από όλους αυτούς τους μικρούς τις μικρές πορδές όπως Αλβανία όπως Σκόπια τους υποστηρίζουν δηλαδή εννοώ την Τουρκία να δοκιμάσω να δοκιμάσουν την Ελλάδα ξανά θα δούμε το τι έχει να γίνει το άφρη δεν είναι τίποτα μιλάμε για την Τουρκία Θα είναι η κόλαση πρέπει το λοιπόν η γελάδα να κάνει τα σωστά βήματα χωρίς φόβους και πάθος
Αντίοχος
23/02/2018 19:29
Απλόν ο Τσίπρας δεν είναι Έλληνας, και λυπάμαι που δεν το γνωρίζεις.-
ΣΝΟΦ
22/02/2018 09:30
Οδό πήρατε πίσω την Κύπρο... Τα όνειρα θερινής νυκτός των εθνικιστών οδηγούν σε ήττες και μάλιστα απανωτές...
Νικ
21/02/2018 18:51
Ας τους αναγνωρισουν και τα ufo. Εμείς όχι. Ποτέ. Κομιτατζηδες ρουρκολαγνοι είναι. Και οσο για τη Μερκελ, κι εμεις δεν ενδιαφερομαστε αν η Πρωσια ειναι Γερμανία ή Πολωνία
Στελιος παλαιολογος
21/02/2018 18:46
Αντι να παρουμε τις Γερμανικες αποζημιωσεις απο την Μερκελ ,πανε να διαλείσουν την Ελλαδα αυτο ειναι προδοσια ,θα αποδεχετε πλεον η πατριδα οτι ειναι Μακεδονες και με συμαχο την Τουρκια ,θα κλαψουν μανουλες και παιδια θα ειναι η καταστροφη της Ελλαδας ολικα με τρεις νομους τα σκοπια να κατεβει στο αιγεο .
ANASTASIA GR.
21/02/2018 18:26
Τον καλωσορίζει στη Γερμανία αποκαλώντας τον "Μακεδόνα πρωθυπουργό" (μη χέσω) και αμέσως μετά λέει ότι οι πιέσεις στις διαπραγματεύσεις και οι δημόσιες δηλώσεις έχει την εντύπωση ότι "...μάλλον ζημιώνουν παρά είναι χρήσιμες..." Μας δουλεύει κατάμουτρα... και εμείς τουμπεκί... αυτο σηκώνει χοντρά μπινελίκια προς τη Γερμανία... Θα τη βάλει στην θέση της κανένας ή τα έχουμε ξεπουλήσει όλα πια??? Δεν μπορώ άλλο τοση ντροπή!!!
ANASTASIA GR.
21/02/2018 20:19
Εχω σταματήσει να βλέπω ειδήσεις από το 2012 αλλά άνοιξα την τηλεόραση για να δω αν θα βουίξει ο τόπος με το πως αποκάλεσε τον Ζάεφ η Μέρκελ... Μισή ώρα ειδήσεις και ακόμα λένε για τη Novartis... Τι να πω???
σελφης
23/02/2018 11:49
ξανακλειστην..αφου μετα απο μιση ωρα δεν καταλαβες οτι σε κλεβουν δισεκατομμυρια, και δεν ειναι "Σκοπιανοι"...τι να πω???
Κωνσταντίνος
21/02/2018 18:25
Περίμενε κανείς κάτι άλλο από την Γερμανία; Τί έχει κάνει αυτή η χώρα εναντίον της πατρίδας μας στον 20ο αιώνα αλλά και τα τελευταία 8 χρόνια; Το πρόβλημα δεν είναι η Γερμανοί ΦΑΣΙΣΤΕΣ, αλλά τα δικά μας ανδρείκελα που προφανώς για μία ακόμη φορά θα σκύψουν το κεφάλι...Ραγιάδες κανονικοί! Ας τολμήσει κάποιος (Τσίπρας, Μητσοτάκης) να της απαντήσει ελληνικά......
ANASTASIA GR:
21/02/2018 20:08
Ακριβώς! Αυτό λέω κι εγώ...
Σισυφος
21/02/2018 18:16
Καταλάβατε τώρα πανέξυπνοι διπλωμάτες;;;παραλίγο να τον πει Μ.Αλέξανδρο η βησιγοτθα,η ενωμένη β. και ν. Μακεδονία είναι θέμα χρόνου,ωριμάζει,ακούτε νεοπροκριτοι και λοιποί καρεκλάκιδες;;; ΕΡΧΕΤΕ
Σκαρίμπας
21/02/2018 17:48
Και εγώ καλωσορίζω τον Πρωθυπουργό της FYROM στην χώρα του ΦΥΡΕΡ.
Κωνσυαντίνος Ε
21/02/2018 17:08
Εμείς πρέπει να εμμείνουμε στο συμφέρον μας(οχι στο όνομα Μακεδονία) όλοι οι άλλοι κοιτάζουν να μας βγάλουν τα μάτια αν δεν τα έχουμε ήδη βγάλει μόνοι μας
Στράτος
21/02/2018 19:35
Το συμφέρον μας ειναι να αποφύγουμε την περιθωριοποίηση μας και να αποδεχτούμε μια λογική λύση. Και τώρα τα τα dislike σας παρακαλώ!
"XY" Βερολίνο
22/02/2018 11:19
Αγαπητέ Στράτο, είσαι τόσο αφελής και πιστεύεις πώς τα "Likes" είναι πραγματικά; Είσαι παλιός σχολιαστής και στα περισσότερα θέματα (όχι παντού) συμφωνούμε. Το κολπάκι δεν το έμαθες ακόμα;;;; Άλλα δεν γράφω σχετικά, διότι ο εκδότης θα με κόψει, πιστεύω όμως " να..... μπήκες".
Θοδωρής
22/02/2018 00:26
Στράτο, άλλο είναι να είσαι μέλος μιας ομάδας κι άλλο είναι να είσαι ο καρπαζοεισπράκτορας της παρέας. Κανένα dislike, απλώς ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά όπως είπε ο Κωνσταντίνος. Πάντοτε μόνοι μας ήμασταν και είμαστε. Το ζήτημα είναι να "είμαστε", και υπαρξιακά ("μαζί") και υπαρκτικά (να υπάρχουμε)
Στράτος
22/02/2018 15:23
Σκέπτομαι, γιατι γίναμε οι καρπαζοεισπράκτορες της παρέας;
Θοδωρής
23/02/2018 05:56
Στράτο, μπορεί να κάνω λάθος, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι γίναμε οι καρπαζοεισπράκτορες της παρέας γιατί βλέπουμε συνέχεια τον εαυτό μας απέξω κι όχι από μέσα. Τρεφόμαστε συνέχεια με είδωλα του εαυτού μας. Δεν έχουμε κάνει τη μετάβαση από την εικόνα στο πρωτότυπο. Αυτό μας έχει οδηγήσει να κάνουμε συνέχεια ψευδο-ηρωικές υποχωρήσεις, να δίνουμε χρυσαφικά για να πάρουμε χάντρες, να μην έχουμε αυτοπεποίθηση, πίστη στις δυνάμεις μας, να στηριζόμαστε στα νεύματα και τα χαϊδέματα από τους άλλους, που θεωρούμε "μεγάλους". Ακόμη κι η φύση αυτής της είδησης τι είναι και θεωρείται άξια προσοχής; Ότι δεν πήραμε (βάζω α΄ πληθ. ενδεικτικά) έγκριση από κάποιον "μεγαλύτερό"/"ισχυρότερό" μας. Ότι δεν είναι μαζί μας κάποιος που οι άλλοι υπολογίζουνε. Άρα στεκόμαστε μόνοι κι έρημοι (περιθωριοποιούμαστε όπως ανησύχησες παραπάνω). Καλύτερα μόνοι κι έρημοι για το σωστό λόγο (και δεν αναφέρομαι μόνο στο όνομα των Σκοπίων), παρά μαζί για το λάθος λόγο. Πολλοί/ες σχολιάζουν δικαιολογημένα ότι δεν έχουμε συμμάχους...Συνέχεια αναρρωτιόμαστε σα λαός (αλλά και σαν άτομα) αν οι ξένοι είναι "φιλέλληνες" ή "ανθέλληνες" και ποτέ δε σκεπτόμαστε νηφάλια τι είμαστε εμείς και τι σημαίνει αυτό για εμάς. Αυτά σκέπτομαι. Μπορεί να κάνω λάθος.
Στράτος
23/02/2018 15:08
Με λιγα λόγια: έχουμε και κάτι συμπλεγματάκια!
Μυρτάλη
21/02/2018 16:30
Τι λές μωρή αγελάδα... Στο χωράφι του πατέρα σου δίνεις όνομα?
σελφης
21/02/2018 18:22
Γιατι? ειναι χωραφι του δικου σου πατερα? αφου απο λιμανια και αεροδρομια μεχρι και τα βρακια σας αγορασε η παραπανω κυρια. Δικα της πια ειναι, τα λεει οπως θελει..
Τι
21/02/2018 21:02
παράγει αυτό το χωράφι και το θέλουν όλοι?
JK
21/02/2018 20:08
ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΟΧΙ ΤΕΤΟΙΑ