Πρέπει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας να εγκρίνει την συμφωνία συνασπισμού με την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών και την Ενωση Χριστιανοκοινωνιστών που συνάφθηκε τον Φεβρουάριο του 2018; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται από χθες να απαντήσουν μέσω επιστολικών ψήφων τα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών. Η διορία λήγει τα μεσάνυχτα της 2ας Μαρτίου, ενώ την απάντηση θα μάθουμε το πρωί της 4ης Μαρτίου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κρίνει ουσιαστικά εάν η χώρα θα αποκτήσει έστω και με πρωτοφανή καθυστέρηση σταθερή κυβέρνηση ή εάν θα συρθεί σε νέες εκλογές.

H έναρξη της ψηφοφορίας συνέπεσε με την ημέρα δημοσίευσης δημοσκόπησης στην οποία το SPD, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό (15,5%), έπεσε στην τρίτη θέση. Τη δεύτερη κατέλαβε έστω και οριακά (16%) για πρώτη φορά η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, καταδεικνύοντας ότι ο μη σχηματισμός κυβέρνησης κοστίζει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Διχασμένοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία οι Σοσιαλδημοκράτες, με τη Νεολαία τους, Jusos, να συνεχίζει την εκστρατεία κατά του μεγάλου συνασπισμού αλλά και να καταγγέλλει ότι στις πολιτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε το SPD ενόψει της ψηφοφορίας δεν της δόθηκε βήμα για να εκφράσει τις θέσεις της. «Στα τοπικά συνέδρια δεν παρίστατο συχνά ούτε ένας επικριτής του μεγάλου συνασπισμού», επισημαίνει η Αννα Κλάινμαν, υπεύθυνη Τύπου της Νεολαίας. «Φροντίσαμε τόσο στην εφημερίδα του κόμματος όσο και στα συνέδρια να ακουστεί η φωνή των πολέμιων του μεγάλου συνασπισμού», αντιτείνει ο αντιπρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Ο διχασμός όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες, που χθες αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση στην οποία διευκρίνιζαν κάτι που κανονικά θα ήταν αυτονόητο: ότι μία σκυλίτσα ονόματι Λίμα δεν δικαιούται να συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Τι είχε συμβεί; Η «Bild» δημοσίευσε ότι η τρίχρονη τετράποδη είχε λάβει κάρτα μέλους του κόμματος. Η εφημερίδα είχε κάνει διαδικτυακά αίτηση εγγραφής της στο κόμμα χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία. Γένος: θήλυ, επάγγελμα: άνεργη, ηλικία: 21 ετών –σε ανθρώπινα χρόνια.

Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες περιμένουν την 22α Απριλίου την εκλογή της Αντρεα Νάλες στην ηγεσία του κόμματος, το βλέμμα στο αύριο στρέφουν και οι Χριστιανοδημοκράτες, με την Ανγκελα Μέρκελ να προτείνει για τη θέση του γενικού γραμματέα του CDU την Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ μετά την αποχώρηση του Πέτερ Τάουμπερ για λόγους υγείας.

Η «Μίνι Μέρκελ», όπως συχνά τη χαρακτηρίζουν τα γερμανικά Μέσα, είναι εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και διατελούσε μέχρι και τη Δευτέρα πρωθυπουργός του κρατιδίου Σάαρ στο οποίο στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου 2017 είχε επανεκλεγεί πανηγυρικά. Πανηγυρική ήταν και η υποδοχή της από τα μέλη του κόμματός της που στο σύνολό τους χαιρέτισαν την πρόταση της Μέρκελ.

Το ερώτημα που τίθεται στην πραγματικότητα είναι εάν η επί σειράν ετών έμπιστη συνεργάτις της καγκελαρίου αποτελεί πιθανή διάδοχό της στην ηγεσία του κόμματος. Φήμη που πλανάται εδώ και καιρό στο Βερολίνο. Στην ερώτηση εάν παίρνει το στέμμα από την επικεφαλής του κόμματος, η Κραμπ-Κάρενμπαουερ στο κλίμα των ημερών απάντησε: «Τις Απόκριες δεν ντυνόμουν πριγκίπισσα. Δεν μου ταιριάζει ο ρόλος».