Συνεχίζουν τις προκλητικές τους ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τούρκοι καθώς την Τρίτη, λίγο μετά τις 12:30 προχώρησαν στην έκδοση νέας παράνομης NAVTEX στην περιοχή στην οποία ισχύει και η υφιστάμενη NAVTEX που καλύπτει περιοχή του οικοπέδου «3» της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Στόχος της νέας οδηγίας είναι να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που έχει το γεωτρύπανο, της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, να παραμείνει στην περιοχή καθώς μετά πρέπει να αναχωρήσει για το Μαρόκο. Η Τουρκία διατηρεί αριθμό πολεμικών πλοίων στην περιοχή που εμποδίζουν το ιταλικό γεωτρύπανο να μεταβεί στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες. Ουσιαστικά έχει θέσει σε αποκλεισμό την ΑΟΖ.

Πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν. Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημαο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την Τετάρτη κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν χωριστές συναντήσεις. Προφανώς, η κοινή σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι ανανεώνει τη NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Αναστασιάδη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τον συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας- Αθηνών, μετά την ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το βράδυ της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι χειρίζονται θέματα ΑΟΖ και υδρογονανθράκων.