Δήλωση κατά της συμμετοχής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σε κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Αγγέλα Μέρκελ υπογράφουν περισσότερα από 400 στελέχη του SPD από την Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και καλούν τα μέλη του κόμματος να καταψηφίσουν την πρόταση του προεδρείου στην ψηφοφορία, που αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη. Στο μεταξύ, ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για την ηγεσία του κόμματος ακούει στο όνομα Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: αφορά την παραμονή – ή όχι – του δημοφιλούς πολιτικού στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η οργάνωση του SPD στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είναι μια από τις ισχυρότερες και, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, εκείνη που ανάγκασε τον Μάρτιν Σουλτς να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Ο ιστότοπος «nogroko.nrw» περιλαμβάνει κείμενο στο οποίο αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους το SPD δεν θα πρέπει να συνεργαστεί αυτή τη φορά με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). «Οι ουσιαστικοί λόγοι συνεργασίας με το CDU έχουν εξαντληθεί. Η μόνιμη κυβερνητική συνεργασία οδηγεί στην ενίσχυση των πολιτικών άκρων», αναφέρεται στο κείμενο, ενώ παρατίθενται οι υπογραφές εκατοντάδων υψηλόβαθμων στελεχών της κομματικής οργάνωσης στο κρατίδιο, μεταξύ των οποίων η αναπληρώτρια πρόεδρος της οργάνωσης Μπρίτα Άλτενκαμπ και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στο τοπικό κοινοβούλιο, Τόμας Κούτσατι.

Την ίδια ώρα η ηγεσία του κόμματος, κυρίως η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφια πρόεδρος Αντρέα Νάλες και ο υπηρεσιακός πρόεδρος Όλαφ Σολτς, αντιμετωπίζουν το ζήτημα της πλήρωσης της θέσης του υπουργού Εξωτερικών, την οποία εξασφάλισαν στην κατανομή των κυβερνητικών χαρτοφυλακίων με την Ένωση. Για τη θέση είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ωστόσο υποχρεώθηκε λίγες μέρες αργότερα να το αποσύρει, υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων. Ο κ. Γκάμπριελ δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του, η δήλωσή του ωστόσο κατά των ηγετικών στελεχών που δεν τον ενημέρωσαν σχετικά και δεν τον ευχαρίστησαν για το έργο του στο υπουργείο και κυρίως η επίκληση φράσης της μικρής του κόρης, η οποία του είπε ότι δεν θα πρέπει να λυπάται, διότι στο εξής θα έχει περισσότερο χρόνο μαζί της «και αυτό είναι καλύτερο από ό,τι με τον άνδρα με τις τρίχες στο πρόσωπο», έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τη θέση του. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Σουλτς, με μήνυμα από το κινητό του τηλέφωνο, η οποία έκανε δεκτή λίγες ημέρες μετά.

Ο κ. Γκάμπριελ πάντως, ο οποίος είναι εξαιρετικά δημοφιλής τους τελευταίους μήνες, αξιοποιεί ιδιαίτερα και την απελευθέρωση του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ από τις τουρκικές φυλακές όπου κρατείτο επί έναν χρόνο. Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε νίκη της γερμανικής διπλωματίας και ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι όλο αυτό το διάστημα είχε καταβάλει επίπονες προσπάθειες, ενώ από την Παρασκευή έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις. Προκάλεσε ωστόσο δυσμενή σχόλια όταν ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση της ομάδας του Μινσκ για την Ουκρανία, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, προκειμένου να επιστρέψει εσπευσμένα για λίγη ώρα στο Βερολίνο και να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου από τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας Die Welt, στην οποία εργάζεται ο Ντενίζ Γιουτζέλ.

Η Αντρέα Νάλες πάντως, όταν στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί ενόψει της εσωκομματικής ψηφοφορίας, ρωτήθηκε σήμερα σχετικά με την θέση της για τον κ. Γκάμπριελ, περιορίστηκε να απαντήσει ότι το ζήτημα δεν συζητήθηκε καθόλου στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Από την πλευρά του, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματος ενδιαφέρονται να μάθουν «για την κυβερνητική συμφωνία και για το πώς θα προχωρήσουν η Γερμανία και η Ευρώπη».