Συμφωνεί σε γεωγραφικό προσδιορισμό

Αποκάλυψη Ζάεφ: Εχουν επιλυθεί τρία από τα επτά ζητήματα για το όνομα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2018 19:25 |
Αποκάλυψη Ζάεφ: Εχουν επιλυθεί τρία από τα επτά ζητήματα για το όνομα


Λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων στη Βουλγαρία για το ονοματολογικό, ο Ζόραν Ζάεφ προέβη σε σημαντικές δηλώσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρωθυπουργών των Σκοπίων τόνισε ότι έχουν επιλυθεί τα τρία από τα επτά ζητήματα που έχουν τεθεί στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών.

Είπε επίσης ότι σύντομα θα επιλυθούν και τα άλλα ζητήματα και έκανε λόγο για την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών.

«Αναπόσπαστο μέρος των διαπραγματεύσεων είναι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα», τόνισε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή επιλογή από την χώρα του δηλώνοντας ότι «έχουν απορριφθεί όλες οι άλλες προτάσεις περιλαμβανομένων και εκείνων με χρονικό προσδιορισμό».

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ είναι ενθαρρυντικό ότι έχει υπάρξει ήδη κάποια πρόοδος, ενώ επιβεβαιώνει ότι κρίσιμα θέματα στην διαπραγμάτευση παραμένουν η αναθεώρηση του Συντάγματος, η γλώσσα και φυσικά το όνομα:

«Δικαιολογημένα τα θέματα κλειδιά είναι ζωτικής σημασίας, όπως π.χ. το όνομα, το Σύνταγμα, εάν θα πρέπει να αλλάξει η όχι, η γλώσσα και άλλα ζητήματα που έχουν αναφερθεί. Είναι η ίδια η ουσία της διαπραγματευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων «ΜΙΑ», ο Ζάεφ επανέλαβε ότι τα δυο μέρη πρέπει να είναι ρεαλιστές και ότι η ενδεχόμενη λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση περιλαμβάνει ένα σχέδιο μιας διεθνούς συμφωνίας, μια συνθήκη μεταξύ των δυο πλευρών, που θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια. Αλλά ό,τι συμφωνηθεί, σε διμερές, σε υπουργικό ή ακόμη και σε πρωθυπουργικό επίπεδο, θα σταλεί στον Μάθιου Νίμιτς, καθώς την ευθύνη, όπως είπε, για την διαδικασία την έχουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η «Μακεδονία θέλει την λύση του ονόματος και η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο της για να επιτύχει την εσωτερική συναίνεση, γιατί πρέπει να βρούμε μια λύση προς όφελος των πολιτών των δυο χωρών…», κατέληξε ο Ζόραν Ζάεφ.

7
H Vardaska στην ΕΕ
15/02/2018 08:12
Ας είμαστε ρεαλιστές. Ούτε ο γεωγραφικός προσδιορισμός στο πλαίσιο μίας σύνθετης ονομασίας μπορεί να λύσει το ζήτημα της Vardaska. Δηλαδή, αν (παρα)δοθεί η ονομασία "Βόρεια ή Άνω ή Νέα Μακεδονία" για τη Vardaska, ποια θα είναι η ταυτότητα και η γλώσσας τους; Βορειομακεδονική, Ανωμακεδονική ή Νεομακεδονική; Είναι τόσο γελοία όσο ακούγονται. Ποιος βλάκας τα προωθεί αυτά ως λύση (ΗΠΑ, Νίμιτς, Τσίπρας, Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Δημοσιογράφοι); Δείτε και τους χάρτες που κυκλοφορούν: Α) https://imgur.com/a/tJVzh, Β) https://imgur.com/a/Is4g3.
johny -- Σκίζω Μνημόνια
15/02/2018 00:36
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΧΘΡΙΚΟΙ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ Κ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΑΛΛΑ Ο ΓΕΛΑΣΤΟΣ ΜΑΣ ΗΓΕΤΗΣ "ΠΑΛΕΥΕΙ" ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΜΕ ΧΑΖΟΧΑΜΟΓΕΛΑ Κ ΥΠΟΧΩΡΙΣΕΙΣ... ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ κ Η ΔΥΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΜΕΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΞΥΠΝΑΤΕ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΘΕΙΤΕ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΕ, ΑΜΕΡΙΚΗ κ ΟΗΕ! ΕΑΝ Η ΕΠΙΟΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΘΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ κ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ....
Παπ
15/02/2018 00:26
Σε 10 χρόνια οι νεομακεδονες του συριζα θα ζητάνε την Μακεδονία έως τον Όλυμπο γιατί το κάνουν τώρα αν τους δώσουμε το όνομα θα τους επιβραβεύσουμε να ζητήσουν και άλλα Δώσε θάρρος στον χωριάτη ...
Lina
15/02/2018 00:16
Το ίδιο το όνομα δεν είναι αλυτρωτισμος;
Καλλ
14/02/2018 21:56
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟ....... ΟΥΤΕ Ο ΛΑΟΣ,ΟΥΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ....
Γιάννης
14/02/2018 20:35
όποιος, μα όποιος προσδιορισμός είτε χρονικός είτε γεωγραφικός σε συνδιασμό με το όνομα Μακεδονία, θα δώσει το απόλυτο και πλέον νόμιμο δικαίωμα να αποκαλούνται τα Σκόπια διεθνώς Μακεδόνια. Αύτο είναι το σχέδιο, απλά! Το παιχνίδι έχει χαθεί ήδη, η συμφώνια έχει επέλθει, αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι πλέον μόνο ο οικονόμικος τεμαχισμός. Πιστευω και εκεί θα πάρουμε μόνο τα ψίχουλα...
Λάκης
14/02/2018 19:56
Παρ'όλα αυτά τα ωραία μας λέει και: "Η «Μακεδονία θέλει την λύση του ονόματος και η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο..."