Λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων στη Βουλγαρία για το ονοματολογικό, ο Ζόραν Ζάεφ προέβη σε σημαντικές δηλώσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρωθυπουργών των Σκοπίων τόνισε ότι έχουν επιλυθεί τα τρία από τα επτά ζητήματα που έχουν τεθεί στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών.

Είπε επίσης ότι σύντομα θα επιλυθούν και τα άλλα ζητήματα και έκανε λόγο για την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών.

«Αναπόσπαστο μέρος των διαπραγματεύσεων είναι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα», τόνισε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή επιλογή από την χώρα του δηλώνοντας ότι «έχουν απορριφθεί όλες οι άλλες προτάσεις περιλαμβανομένων και εκείνων με χρονικό προσδιορισμό».

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ είναι ενθαρρυντικό ότι έχει υπάρξει ήδη κάποια πρόοδος, ενώ επιβεβαιώνει ότι κρίσιμα θέματα στην διαπραγμάτευση παραμένουν η αναθεώρηση του Συντάγματος, η γλώσσα και φυσικά το όνομα:

«Δικαιολογημένα τα θέματα κλειδιά είναι ζωτικής σημασίας, όπως π.χ. το όνομα, το Σύνταγμα, εάν θα πρέπει να αλλάξει η όχι, η γλώσσα και άλλα ζητήματα που έχουν αναφερθεί. Είναι η ίδια η ουσία της διαπραγματευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων «ΜΙΑ», ο Ζάεφ επανέλαβε ότι τα δυο μέρη πρέπει να είναι ρεαλιστές και ότι η ενδεχόμενη λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση περιλαμβάνει ένα σχέδιο μιας διεθνούς συμφωνίας, μια συνθήκη μεταξύ των δυο πλευρών, που θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια. Αλλά ό,τι συμφωνηθεί, σε διμερές, σε υπουργικό ή ακόμη και σε πρωθυπουργικό επίπεδο, θα σταλεί στον Μάθιου Νίμιτς, καθώς την ευθύνη, όπως είπε, για την διαδικασία την έχουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η «Μακεδονία θέλει την λύση του ονόματος και η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο της για να επιτύχει την εσωτερική συναίνεση, γιατί πρέπει να βρούμε μια λύση προς όφελος των πολιτών των δυο χωρών…», κατέληξε ο Ζόραν Ζάεφ.