Ιστορικά χαμηλά ποσοστά για το SPD

Οι εξελίξεις στη Γερμανία ευνοούν το ακροδεξιό AfD

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2018 03:29 |
Οι εξελίξεις στη Γερμανία ευνοούν το ακροδεξιό AfD
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο βγαίνει κερδισμένο δημοσκοπικά από την αναμονή και τις διεργασίες για τον σχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στη Χριστιανική Ενωση και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η μακρά αναμονή για τον σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται ότι στοιχίζει στους δυνητικούς εταίρους, ενώ η εσωτερική αναστάτωση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το φέρνει σε ιστορικά χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά. Αντιθέτως, από την πολιτική ρευστότητα επωφελείται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το 30%, στο 29,5%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συρρικνώνεται στο 16,5%, με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να βρίσκεται στο 15%.

«Ούτε η Νάλες ικανή για την ανανέωση»

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 13%, η Αριστερά 11,5% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν στο 10,5%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa, Μάνφρεντ Γκιούλνερ, ούτε η ενδεχόμενη επόμενη πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες θεωρείται από τους ψηφοφόρους ικανή να πετύχει την ανανέωση του κόμματος και να ανατρέψει τον συσχετισμό με την Ανγκελα Μέρκελ, σε ό,τι αφορά στην απευθείας επιλογή καγκελάριου.