Προϋπολογισμό ύψους 4,4 τρισ. δολαρίων έστειλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο ζητώντας μεγάλες περικοπές για τη διπλωματία και την ξένη βοήθεια και σημαντικές αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με τους «New York Times», ο προϋπολογισμός αυτός θα προσθέσει 7 τρισ. δολάρια στο έλλειμμα των ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν από τα 612 δισ. δολάρια το 2018 στα 686 δισ. δολάρια το 2019, δηλαδή ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου θα διογκωθεί άνω του 10%. Αντίθετα, δραστικές θα είναι οι μειώσεις των δαπανών για ανθρωπιστικούς και διπλωματικούς σκοπούς καθώς η κυβέρνηση ζητά 37,8 δισ. δολάρια για το υπουργείο Εξωτερικών και την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης, δηλαδή μια μείωση που φθάνει το 30% σε σύγκριση με τα χρήματα που δόθηκαν το 2017. Ο Τραμπ είχε προτείνει και πέρσι περικοπές δισεκατομμυρίων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γεγονός που προκάλεσε αντιρρήσεις τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, οι οποίοι προσπάθησαν να τονίσουν πως η λεγόμενη «ήπια δύναμη» στις διεθνείς σχέσεις και η ανάπτυξη αποτελούν σημαντικό παράγοντα της εθνικής ασφάλειας.

Οπως αποδείχθηκε, η προσπάθειά τους ήταν μάταιη, διότι φέτος ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στο υπουργείο Εξωτερικών, θέλοντας να δείξει, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ότι η άμυνα αποτελεί προτεραιότητα με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. «Η αύξηση των δαπανών έχει στόχο να αποφευχθεί η απώλεια του στρατιωτικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και της Ρωσίας», ανέφερε αξιωματούχος.

Ομως ο προϋπολογισμός δεν αναμένεται να εγκριθεί ως έχει καθώς ήδη πολλά μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα αντέδρασαν. Το Κογκρέσο εργάζεται ήδη σε έναν προϋπολογισμό για το 2018 και το 2019, κατόπιν συμφωνίας ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία. Στις τάξεις των κοινοβουλευτικών, η απαίτηση περί μείωσης των δαπανών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δύσκολα θα βρει υποστηρικτές.

Οι περικοπές στα προγράμματα βοήθειας θα επηρεάσουν αρκετές χώρες, δεν είναι όμως οι μόνες αλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα προωθήσει την εφαρμογή ενός «φόρου αμοιβαιότητας» κατά χωρών, μεταξύ των οποίων και συμμάχων των ΗΠΑ που επιβάλλουν δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Σε απάντηση χθες, η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών σχολίασε πως οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν να προκαλέσουν «ένα επικίνδυνο σπιράλ» εάν υλοποιήσουν τον «φόρο αμοιβαιότητας». «Εάν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ένα επικίνδυνο σπιράλ», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών Ντίτερ Κεμπφ σε ανακοίνωσή του. «Αντί να σκεφτόμαστε πρόστιμα και νέα εμπορικά εμπόδια, θα πρέπει να διευρύνουμε το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδυτικές μας σχέσεις».

Οι σχέσεις πάντως φαίνεται να διαταράσσονται σε πολλά επίπεδα. Επειτα από την πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να αλλάξει το όνομα της Wisconsin Avenue, στο σημείο που περνά μπροστά από την ρωσική πρεσβεία σε πλατεία Μπορίς Νεμτσόφ, οι Ρώσοι αποφάσισαν να ανταποδώσουν, μια και ο Μπορίς Νεμτσόφ ήταν αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και επικριτής του προέδρου Πούτιν που δολοφονήθηκε κοντά στο Κρεμλίνο το 2015. Ετσι, οι Ρώσοι πήραν την απόφαση να μετονομάσουν τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα σε «Βορειοαμερικανικό Αδιέξοδο».