Οι «καταστρεπτικοί συναισθηματισμοί» γύρω από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει «να λάβουν ένα τέλος, γιατί εκτρέφουν τον λαϊκισμό και προκαλούν μία διάσπαση στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τις συνομιλίες που είχε την Τρίτη στη Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Όπως επισήμανε ο ίδιος στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, μία λύση στο ερώτημα, για το πώς η ΕΕ μαζί με τα εθνικά κράτη θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, χωρίς να δημιουργήσει «νέες διαχωριστικές γραμμές», μπορεί να υπάρξει μόνον εάν όλες οι πλευρές κάνουν συμβιβασμούς.

Πρόσθεσε δε, πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των αρμοδίων υπουργών, το θέμα θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είχε χαρακτηρίσει, ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ως «αναποτελεσματικό» το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ με υποχρεωτικές ποσοστώσεις, θέση την οποία είχε υποστηρίξει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.

Ο Κουρτς είχε επισημάνει πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει δίκιο ότι δεν λειτουργεί η υποχρεωτική ποσόστωση και πως ο ίδιος από την πλευρά του θα υποστηρίξει μία αλλαγή της «λανθασμένης προσφυγικής πολιτικής».

Στις σημερινές συνομιλίες των δύο πολιτικών στη Βιέννη, συζητήθηκε η προετοιμασία της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, με επίκεντρο την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 20 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, με κύριο θέμα, όπως τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Σε σχέση με την αυστριακή Προεδρία, ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως στη διάρκεια της θα τεθούν πολλά ζητήματα, όπως, μεταξύ άλλων, «η εσωτερική ασφάλεια, η μετανάστευση, το πολυετές οικονομικό πλαίσιο, το Brexit», αλλά ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι η ΕΕ «βρίσκεται σε καλά χέρια, με έναν τόσο ενεργητικό, αποφασιστικό και φιλοευρωπαίο αρχηγό κυβέρνησης, όπως είναι ο Σεμπάστιαν Κουρτς».

Κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης, με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βιέννη, άσκησε απόψε ο αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, και πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, κάνοντας λόγο για μία ακολουθούμενη πορεία «ζιγκ-ζαγκ» ανάμεσα σε ρητορικές διακηρύξεις και συγκεκριμένες πράξεις.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν, ο Κουρτς, όπως και ο Τουσκ, θέλουν μία Ευρώπη του «νυχτοφύλακα», στην οποία κλείνουν τα σύνορα και προσπαθούν να πείσουν τον πληθυσμό πως με τον τρόπο αυτό λύνεται το πρόβλημα, ωστόσο χωρίς μία ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών δεν μπορούν να λυθούν τα ουσιαστικά ζητήματα στην Ευρώπη.