Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Χάλμπε Ζέλστρα υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη, αφού παραδέχτηκε ότι επινόησε μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2006, στην οποία υποτίθεται ότι τον άκουσε να περιγράφει τη στρατηγική του για την οικοδόμηση μιας «Μεγάλης Ρωσίας».

Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που διαθέτει ισχνή πλειοψηφία μόλις μιας έδρας, ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία.

Ο Ζέλστρα, εμφανώς ταραγμένος την ώρα που πήρε τον λόγο στο κοινοβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε για να συζητήσει τη στάση του, είπε ότι αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά επειδή με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κινδυνεύει να πληγεί το έργο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζούμε σε μια χώρα όπου η αλήθεια μετράει. Για αυτό δεν βλέπω καμία άλλη επιλογή πέραν της παραίτησης» είπε ο Ζέλστρα ο οποίος κράτησε το αξίωμα αυτό για λιγότερους από τέσσερις μήνες. «Το γραφείο (του υπουργού Εξωτερικών) πρέπει να είναι υπεράνω πάσης υποψίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Οι βουλευτές επέκριναν δριμύτατα και τον Ρούτε, ο οποίος είχε υπερασπιστεί τον Ζέλστρα μολονότι γνώριζε από τα τέλη Ιανουαρίου ότι η συνάντηση με τον Πούτιν ήταν μύθος.

Ο χειρισμός της υπόθεσης αυτής είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνηση συνασπισμού που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Οκτώβριο.

Το 2016, πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, ο Ζέλστρα δήλωνε ότι είχε παραβρεθεί σε μια συνάντηση με τον Πούτιν, δέκα χρόνια νωρίτερα, και τον άκουσε να παρουσιάζει τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Ρωσίας». Τώρα παραδέχτηκε ότι δεν ήταν παρών αλλά κάποιος άλλος του μετέφερε τις δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτησή του ενώ η ρωσική πρεσβεία χαρακτήρισε «fake news» τους ισχυρισμούς του, μοναδικός στόχος των οποίων ήταν «να διασπείρουν ψευδείς αντιλήψεις για τις προθέσεις της Ρωσίας».

«Η Ρωσία κατηγορείται για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Οι Ολλανδοί αξιωματούχοι κάνουν διαρκώς αβάσιμες δηλώσεις (…) Δεν είναι αυτό δείγμα ψευδών ειδήσεων που στρέφονται κατά της χώρας μας;» σημειώνεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.