Μία από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Βρετανίας, καταδίκασε τη συμπεριφορά ορισμένων πρώην υπαλλήλων της στην Αϊτή, έπειτα από ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο υπάλληλοι της οργάνωσης είχαν πληρώσει για σεξ, ενώ βρίσκονταν σε αποστολή βοήθειας για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

«Η συμπεριφορά ορισμένων μελών του προσωπικού της Όξφαμ που αποκαλύφθηκε στην Αϊτή το 2011 ήταν εντελώς απαράδεκτη, αντίθετη με τις αξίες μας και τα υψηλά πρότυπα που αναμένουμε από το προσωπικό μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Όξφαμ.

«Μόλις λάβαμε γνώση των πληροφοριών αρχίσαμε αμέσως εσωτερική έρευνα», απάντησε η Όξφαμ όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας The Times ότι υπάλληλοί της πλήρωναν εκδιδόμενες γυναίκες για σεξ.

«Οι ισχυρισμοί για εμπλοκή ανήλικων κοριτσιών δεν αποδείχθηκαν», ανέφερε η Όξφαμ, η οποία πρόσθεσε πως τέσσερα μέλη του προσωπικού της απολύθηκαν ως αποτέλεσμα της έρευνας και τρία παραιτήθηκαν πριν από την ολοκλήρωσή της.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα των Times και δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει άμεσα με κάποιο μέλος της Όξφαμ που εργάστηκε στην Αϊτή.

Η Όξφαμ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το δημοσίευμα των Times, όμως είπε πως τα ευρήματα για ανάρμοστη συμπεριφορά «σχετίζονταν με αδικήματα όπως εκφοβισμός, παρενόχληση, τρομοκράτηση και αδυναμία προστασίας προσωπικού καθώς και σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά».

Επικαλούμενοι μη κατονομαζόμενη πηγή, οι Times ανέφεραν πως εργαζόμενοι της Όξφαμ είχαν προσκαλέσει ομάδες νεαρών εκδιδόμενων γυναικών στον ξενώνα τους στην Ντελμάς, κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς, για σεξ πάρτι, στο οποίο ορισμένες από τις πόρνες φορούσαν μπλουζάκια με το σήμα της Όξφαμ.

Το 2010 ο σεισμός στην Αϊτή είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 220.000 άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι να γίνουν άστεγοι. Η πορνεία είναι παράνομη στην Αϊτή.

Η Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων ανέφερε πως οι κατηγορίες αυτές κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Το κοινό αναμένει από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να είναι ασφαλή και αξιόπιστα περιβάλλοντα που προστατεύουν εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Κατηγορίες όπως αυτές, στις οποίες εμπλέκεται προσωπικό της Όξφαμ, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τη δημόσια εμπιστοσύνη.»

«Αναμένουμε από τη φιλανθρωπική οργάνωση να μας παράσχει διαβεβαιώσεις πως έχει διδαχθεί από παρελθόντα περιστατικά και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει όλους όσοι έρχονται σε επαφή μαζί της», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.