Σε μια νέα φάση με απρόβλεπτες διαστάσεις εισέρχεται ο επτάχρονος πόλεμος στη Συρία, προκαλώντας ανησυχία ακόμα και για σύγκρουση μεταξύ αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων την ώρα που και η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, προειδοποιεί. Δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους βομβάρδισαν το βράδυ της Τετάρτης φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανατολικά του ποταμού Ευφράτη προκειμένου να απωθήσουν, όπως ανακοίνωσαν, μία «περίεργη» και «απρόκλητη επίθεση». Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι περισσότερα από 100 μέλη των συριακών δυνάμεων πρέπει να σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων. Ομως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το περιστατικό με τον βομβαρδισμό του διεθνούς συνασπισμού κατά δυνάμεων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Δαμασκού έδειξε ότι οι ΗΠΑ στη Συρία «δεν πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», αλλά «για τους οικονομικούς πόρους της χώρας τους οποίους θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους». Οι συγκρούσεις μεταξύ της διεθνούς δύναμης και των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων σημειώθηκαν μόλις 8 χιλιόμετρα από το όριο που έχουν θέσει Ρωσία και ΗΠΑ κατά μήκος του Ευφράτη –οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν στα βόρεια και οι αμερικανικές στα ανατολικά –γεγονός που δημιουργεί φόβο για πιθανή εμπλοκή μεταξύ των δυνάμεων των δύο κρατών.

Και αυτός δεν είναι ο μόνος φόβος. Πρόσφατα, όπως γράφουν οι New York Times, δύο αμερικανοί στρατηγοί μετέβησαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου έξω από την συριακή πόλη Μανμπίτζ. Είχαν τοποθετήσει στα οχήματά τους τεράστιες αμερικανικές σημαίες σε περίπτωση που οι τουρκικές δυνάμεις, μόλις μερικά μέτρα μακριά, δεν αναγνώριζαν ποιοι ήταν. Ηταν το πρώτο ταξίδι ανώτατων αμερικανών αξιωματικών στο μέτωπο της Βόρειας Συρίας αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε να επιτεθεί στην Μανμπίτζ, χαρακτηρίζοντάς την «προπύργιο τρομοκρατών», αναφερόμενος στους Κούρδους της Συρίας με τους οποίους τόσο στενά συνεργάζονται οι ΗΠΑ στη Βόρεια Συρία –μια συνεργασία που οδήγησε στην ανάκτηση όλων των θέσεων που κατείχαν οι τζιχαντιστές. Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης από τους Αμερικανούς να αποχωρήσουν, κάτι που δεν έγινε δεκτό, δημιουργώντας έτσι την πιθανότητα μιας άνευ προηγουμένου στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Τουρκίας. Χθες από την τουρκική προεδρία έγινε γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί με τους οποίους θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Οι τρεις τους είχαν πραγματοποιήσει μια ανάλογη σύνοδο κορυφής στο ρωσικό θέρετρο Σότσι τον περασμένο Νοέμβριο. Ιρανοί πολιτοφύλακες και ρωσικά αεροσκάφη υποστηρίζουν τον συριακό στρατό στη βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν στην κουρδική περιοχή του Αφρίν στη Βόρεια Συρία. Προχθές η Τεχεράνη κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει τις επιχειρήσεις στο Αφρίν, λέγοντας ότι παραβιάζει την συριακή εθνική κυριαρχία και υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή.

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη Συρία, στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να ζήτησε από το Πεντάγωνο να προετοιμάσει μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση –παρόμοια με εκείνη την οποία είχε παρακολουθήσει πέρσι στο Παρίσι την ημέρα της Βαστίλλης. Ομως η επιθυμία του Τραμπ δεν δείχνει να έχει πολλούς οπαδούς. Ακόμα και ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτι, εν αποστρατεία στρατηγός των πεζοναυτών προσπάθησε να αποφύγει τη λέξη «παρέλαση». «Γνωρίζουμε πολύ καλά σε αυτή τη χώρα τον σεβασμό και την αγάπη του προέδρου για τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Εξετάζουμε κάποιες επιλογές και θα τις στείλουμε στον Λευκό Οίκο για να ληφθεί η τελική απόφαση».