Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας, επιβεβαίωσε την Τρίτη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

«Οσον αφορά την όποια αλληλεπίδραση με τη βορειοκορεάτικη αντιπροσωπεία, δεν έχω ζητήσει συνάντηση, αλλά θα δούμε τι θα γίνει», είπε ο Πενς, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Αλάσκα, καθ’ οδόν προς την Ιαπωνία, απ’ όπου θα αρχίσει περιοδεία στην Ασία.

Μολονότι επέμεινε ότι δεν θα αναλάβει εκείνος πρωτοβουλία για συνομιλίες, άφησε ανοικτή την πόρτα όσον αφορά ενδεχόμενες επαφές. «Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι πιστεύει πάντα στις συνομιλίες. Δεν έχω ζητήσει συναντήσεις. Αλλά θα δούμε τι θα γίνει», επανέλαβε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ο Πενς απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Περού. «Οσον αφορά το ταξίδι του αντιπροέδρου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το εάν θα υπάρξει ή όχι οποιαδήποτε συνάντηση με (αξιωματούχους από) τη Βόρεια Κορέα, νομίζω ότι απλώς θα το δούμε», είχε πει ο Τίλερσον.

«Μήνυμα πως όλα είναι δυνατά»

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ διευκρίνισε ότι με τις δηλώσεις αυτές η Ουάσιγκτον στέλνει «μήνυμα», πως «όλα είναι δυνατά».

Ο Πενς, που θα περιοδεύσει στην Ασία πριν παραστεί στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν την Παρασκευή, επισήμανε πάντως πως η αμερικανική θέση παραμένει απαράλλακτη:

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει, μια για πάντα, να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και τη φιλοδοξία της να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ υποβάθμισε τη βαρύτητα ενδεχόμενης συνάντησης. «Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Ο αντιπρόεδρος ήταν σαφής (…). Δεν πάει στη Νότια Κορέα για να διαπραγματευτεί. Πάει για να σταθεί στο πλευρό των συμμάχων μας».

Οι δηλώσεις καταγράφονται ενώ η Νότια και η Βόρεια Κορέα παραμέρισαν, προσωρινά τουλάχιστον, την εχθρότητά τους κι η Πιονγιάνγκ στέλνει μεγάλη αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένων πολλών αθλητών της, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέλιξη στην οποία ορισμένοι βλέπουν την ευκαιρία να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο με διπλωματικά μέσα.