Δύο ελικόπτερα μιας σχολής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνετρίβησαν το πρωί της Παρασκευής κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες στο διαμέρισμα του Βαρ, σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από το Σεν-Τροπέ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι.

Τα δύο ελικόπτερα Gazelle της Σχολής Ελαφράς Αεροπορίας του Στρατού Ξηράς (EALAT) που βρίσκεται στο Κανέ ντε Μορ, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, συνετρίβησαν –αναμφίβολα αφού συγκρούσθηκαν μεταξύ τους– νότια της λίμνης του Καρσές, σήμερα στις 08:30 (τοπική ώρα). Στο ένα από τα ελικόπτερα, οι διασώστες βρήκαν τρία πτώματα και δύο άλλα στο δεύτερο ελικόπτερο.

Τα θύματα είναι «πέντε αξιωματικοί του στρατού ξηράς» που βρίσκονταν σε «εκπαιδευτική πτήση στο Βαρ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός.

Η έρευνα, την οποία έχει αναλάβει η εισαγγελία της Μασσαλίας, διεξάγεται από τη διεύθυνση ερευνών της αεροπορικής δύναμης της Χωροφυλακής.

«Το ένα από τα δύο αεροσκάφη διαλύθηκε και έπεσε στον επαρχιακό δρόμο, το δεύτερο, σε απόσταση περίπου 150 ή 200 μέτρων, κάηκε», διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο νομάρχης του Βαρ Ζαν-Λικ Βιντλέν, προσθέτοντας πως «τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί».

«Προφανώς υπήρξε σύγκρουση (…) Το δυστύχημα αυτό είναι εντελώς ακατανόητο», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Καρσές, ο Πατρίκ Ζανρ.

Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί αναμένεται το απόγευμα στο Κανέ ντε Μορ, τη βάση των ελικοπτέρων.

«Με μεγάλη συγκίνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πληροφορήθηκε σήμερα το πρωί τον θάνατο πέντε πιλότων ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς», ήταν η αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο και στην οποία υπενθυμίζεται «ο βαθύς σεβασμός του προέδρου της Δημοκρατίας στη δέσμευση αυτών των αξιωματικών που εκπαιδεύονταν για να προετοιμασθούν για μελλοντικές αποστολές».

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε πως «χαιρετίζει τη μνήμη αυτών των πέντε στρατιωτικών, την αφοσίωσή τους και τη στράτευσή τους στην υπηρεσία της Γαλλίας».