Οι ηγέτες αφρικανικών χωρών αποφάσισαν να μην εκδώσουν επικριτικό ψήφισμα για τον Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας των προσβλητικών σχολίων που φέρεται να έκανε, χαρακτηρίζοντάς τες «απόπατους», έπειτα από επιστολή του αμερικανού προέδρου με την οποία εξέφρασε σεβασμό για την αφρικανική ήπειρο.

Οι ηγέτες, που συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης (UA) στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, προγραμμάτιζαν να απαιτήσουν συγγνώμη από τον Τραμπ για τα σχόλιά του, που φέρεται να έκανε σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο για θέματα μετανάστευσης αυτόν τον μήνα. Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αρνήθηκε ότι προέβη σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Σε συνάντηση υπουργών της UA συντάχθηκε ψήφισμα με το οποίο ζητείτο από τον Τραμπ να «ζητήσει δημόσια συγγνώμη σε όλους τους Αφρικανούς».

«Αναστατωμένοι και σοκαρισμένοι»

Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, θα τους ανάγκαζε να αναστείλουν συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της UA, σύμφωνα με το προσχέδιο του ψηφίσματος που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Οι αφρικανοί ηγέτες είναι «αναστατωμένοι και σοκαρισμένοι από την αυξανόµενη και συνεχή τάση από την κυβέρνηση Τραμπ να δυσφημεί την αφρικανική καταγωγή… προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φανατισμό», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Αλλά επιστολή του Τραμπ με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου προκάλεσε την αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο προέδρων.

Αξιωματούχος της συνόδου δήλωσε ότι το τελικό ψήφισμα, που αναμένεται ακόμη να δοθεί στη δημοσιότητα, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στο θέμα, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης των ηγετών αργά τη Δευτέρα.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τρέφουν βαθύ σεβασμό στον λαό της Αφρικής και ότι η δέσμευσή μου σε ισχυρές και γεμάτες σεβασμό σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες ως κυρίαρχα κράτη είναι σταθερή», ανέφερε ο Τραμπ.

«Λάβαμε δεόντως υπόψη… »

Παράλληλα, τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα «ταξιδέψει στην Αφρική για εκτεταμένο πρόγραμμα επισκέψεων».

Η Αφρικανική Ενωση «έλαβε δεόντως υπόψη» την επιστολή, που εξέφρασε ευχές για την επιτυχία της συνόδου, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φακί Μαχαμάτ.

Ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, που συναντήθηκε με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, δήλωσε ότι τα φερόμενα σχόλια Τραμπ δεν είχαν καμία επίδραση στη σύνοδο κορυφής της UA.

«Οταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μας δώσουν τον Τραμπ ως τον πρόεδρό τους, αντιμετωπίζουμε αυτόν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν είναι ζήτημα κατά πόσον τον εκτιμάς για το ένα ή το άλλο, είναι δουλειά που κάνει για τη χώρα του», πρόσθεσε ο Καγκάμε, που είναι για αυτό το χρόνο πρόεδρος της Ενωσης.