Ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ δεν ανήκει στους θαμώνες του Νταβός. Αντιθέτως μάλιστα. Οταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, φρόντισε να μεταβεί μόνο μία φορά, ενώ στη συνέχεια, ως πρόεδρος του Eurogroup, απέφυγε συστηματικά να συμμετάσχει σε αυτή την ιδιότυπη συνάντηση ιθυνόντων του πλανήτη.

Φέτος ωστόσο θα μεταβεί στο Νταβός. Και θα μεταβεί διότι, όπως λένε οι παροικούντες τις Βρυξέλλες, γνωρίζει ότι για πρώτη φορά έπειτα από περίπου δέκα χρόνια όχι μόνο δεν θα κυριαρχούν μεταξύ των ομιλητών οι πάσης φύσεως κασσάνδρες που παγίως προβλέπουν το τέλος της ενωμένης Ευρώπης, αλλά αντιθέτως θα περισσέψουν τα καλά λόγια και οι διαβεβαιώσεις για το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι οι διοργανωτές του Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός φρόντισαν ήδη να δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο μιας οικονομικής μελέτης ιδιαίτερα αισιόδοξης για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας που εκπόνησε για λογαριασμό τους το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών McKinsey. Το βασικό συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση ανήκει στο παρελθόν και ότι βασική πρόκληση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νεότερων γενιών στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με την ένταξή τους στην οικονομία της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Μια πρώτη απάντηση στην ανωτέρω πρόκληση θα επιχειρήσουν ασφαλώς να δώσουν αύριο από το Νταβός ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ, της οποίας η ανανέωση της θητείας στη γερμανική καγκελαρία είναι πλέον εγγύτερη παρά ποτέ. Για τον γάλλο πρόεδρο αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει επιτέλους να προσυπογράψει τις ιδέες του για τη μορφή και το περιεχόμενο της ευρωζώνης, υιοθετώντας τις προτάσεις του περί δημιουργίας ενός ειδικού προϋπολογισμού, ικανού στο μέλλον να αντιμετωπίσει κάθε μορφής εισαγόμενη κρίση, όπως αυτή που άρχισε προ δεκαετίας με την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers.

Με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη να εισέρχεται λοιπόν σε φάση αποκλιμάκωσης, αυτό που φαίνεται πλέον να ανησυχεί περισσότερο από όλα τους ευρωπαίους ιθύνοντες είναι τα απόνερά της, δηλαδή η πιθανολογούμενη ενίσχυση των δυνάμεων του εθνικισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Η προοπτική αυτή σε συνδυασμό με τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται στην Ανατολική Ευρώπη είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν εντόνως στους διαδρόμους και στις συνεδριάσεις του Νταβός. Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων θα βρίσκεται και το μέλλον των Βαλκανίων, για τα οποία η κυρίαρχη αίσθηση είναι (όπως την περιέγραψε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν) ότι αν η Ευρώπη «δεν εξάγει σταθερότητα, θα εισάγει αστάθεια». Οι σχεδιασμοί των Βρυξελλών προβλέπουν ότι περί το 2025 θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ η Σερβία. Προς μεγάλη φυσικά απογοήτευση της ΠΓΔΜ, της οποίας ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα βρίσκεται φυσικά στο Νταβός και θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ελπίζοντας να βάλει τη χώρα του στο βαγόνι της επόμενης διεύρυνσης της ΕΕ.