Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβαν την πρόθεσή τους να εμβαθύνουν τη γαλλογερμανική συνεργασία και να δώσουν στην ΕΕ νέα ώθηση σε βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα χθες με αφορμή την 55η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων.    

Επειτα από τη συνάντησή τους την Παρασκευή στο Παρίσι, Μέρκελ και Μακρόν δηλώνουν πρόθυμοι να διαμορφώσουν κοινές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. «Θα το κάνουμε για να έρθουν πιο κοντά οι λαοί μας, να δώσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη νέα ώθηση, να την καταστήσουμε ακόμη πιο ισχυρή», τονίζει η Ανγκελα Μέρκελ.      

Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν ότι συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκπόνησης μιας νέας συνθήκης, πρόταση που είχε διατυπώσει σε ομιλία του στη Σορβόννη ο γάλλος πρόεδρος τον Σεπτέμβριο.       

Το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ, τέσσερις μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, δεν έχει συγκροτήσει κυβέρνηση καθιστά δύσκολη την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς της. Η έγκριση της έναρξης διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών είναι ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.