Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε τη «ρωσοφοβία χωρίς προηγούμενο» της Δύσης, εκτιμώντας ότι είναι χειρότερη σε σύγκριση με εκείνη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα Κυριακή στον ιστότοπο της εφημερίδας Kommersant.

«Αυτό το όριο προς τη ρωσοφοβία είναι πράγματι χωρίς προηγούμενο. Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή τη Νέα Υόρκη.

«Εκείνη την εποχή, υπήρχαν κάποιου είδους κανόνες, συμφωνίες (…). Ομως, τώρα, όλες οι συμφωνίες έχουν απορριφθεί» τόνισε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

«Απόπειρες να τιμωρηθεί η Ρωσία με όλα τα μέσα»

Ο ίδιος κατέκρινε τις «απόπειρες να τιμωρηθεί η Ρωσία με όλα τα πιθανά μέσα», ιδίως μέσω της επιβολής «παράλογων και αβάσιμων» κυρώσεων ή μέσω της «καταφυγής σε αθλητικού ενδιαφέροντος θέματα».

«Υπάρχουν γεγονότα που μαρτυρούν ότι εκτός των πραγματικών υποθέσεων ντόπινγκ αθλητών μας (…), βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία, απόλυτα ενορχηστρωμένη» σε βάρος της Ρωσίας, υπογράμμισε.

«Η Ρωσία έχει «κόκκινες γραμμές». Και πιστεύω ότι οι σοβαροί πολιτικοί άνδρες στη Δύση κατανοούν πως πρέπει να σέβονται αυτές «τις κόκκινες γραμμές», όπως γινόταν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», συμπλήρωσε.