Μάχη μέχρι τέλους. Και το τέλος είναι αύριο, στο έκτακτο συνέδριο του SPD στη Βόννη, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες θα πουν το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» σε νέα συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ. Ο Κέβιν Κίνερτ, πρόεδρος των Γιούζος, της νεολαίας του SPD, ανήκει στους σφοδρότερους πολέμιους του μεγάλου συνασπισμού, απορρίπτει την πρόταση του Μάρτιν Σουλτς και του προεδρείου του SPD να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της τελικής κυβερνητικής συμφωνίας με τη Χριστιανική Ενωση της Μέρκελ. Με σύνθημα «ΝοGroKo», όργωσε τις ημέρες αυτές τη Γερμανία και τα τηλεοπτικά πάνελ.

Τι ενοχλεί τον νεαρό πρόεδρο των Γιούζος στη συμφωνία των διερευνητικών συνομιλιών που έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα η δεξιά Χριστιανική Ενωση και οι Σοσιαλδημοκράτες;

«Δεν πέρασαν βασικές επιδιώξεις του SPD, π.χ. η ασφάλιση του πολίτη» λέει ο Κίνερτ στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Πρόκειται για την ενιαιοποίηση της ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης, που οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν κάνει σημαία τους προεκλογικά.

Λείπουν επίσης μέτρα αναδιανεμητικού χαρακτήρα, προσθέτει, αυτά έχουν προτεραιότητα για την Αριστερά του SPD, δεν πέρασε η αύξηση της φορολογίας υψηλών εισοδημάτων ούτε η εγγύηση των συντάξεων, που μετά το 2025 παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή. «Αντίθετα, πρέπει να πιούμε το πικρό ποτήρι της συμφωνίας» λέει ο Κίνερτ. Κυρίως, να καταπιεί την απαίτηση του CSU στο Μεταναστευτικό και στο άσυλο για οροφή 180.000-220.000 προσφύγων ετησίως –είναι το ανώτατο όριο για το οποίο δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα οι Σοσιαλδημοκράτες.

Είναι τόσο κατηγορηματική η απόρριψη νέας συγκυβέρνησης με τη Μέρκελ, που ο Κίνερτ δίνει την εντύπωση πως θα έλεγε «όχι», όποιο και να ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Ισως διότι ο πρόεδρος των Γιούζος έχει πρόβλημα και με τις στρατηγικές επιλογές του κόμματος. Επειτα από 12 χρόνια καγκελαρίας της Μέρκελ με δύο κυβερνήσεις μεγάλου συνασπισμού, το SPD από το 35% βρέθηκε στο 20% και σε τελευταία δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας στο 18%. «Δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή που ήρθε από τον ουρανό» λέει ο Κίνερτ. Τα αίτια είναι πολιτικά. Το SPD, κατά την άποψή του, «δεν εκπροσωπεί τα κοινωνικά στρώματα που υποφέρουν, δεν φροντίζει για την ανακατανομή του πλούτου, δεν γιατρεύει την πληγή των επισφαλών συμβάσεων εργασίας». Φοβάται ότι το SPD θα ακολουθήσει την πτωτική πορεία άλλων σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, αφήνοντας ένα πολιτικό κενό, που κατά κανόνα καλύπτουν ακροδεξιά κόμματα, στην περίπτωση της Γερμανίας το ΑfD.

Η κριτική του Κίνερτ στη στρατηγική του SPD δεν απέχει πολύ από την πολεμική που έρχεται από τη μετακομμουνιστική Αριστερά. Ο ιδρυτής του Λίνκε, πρώην πρόεδρος του SPD, Οσκαρ Λαφοντέν και η σύζυγός του, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λίνκε, Σάρα Βάγκενκνεχτ προτείνουν τη συγκρότηση ενός νέου αριστερού σχήματος, με τμήματα του SPD, της Αριστεράς και των Πρασίνων. «Οχι» λέει ο Κίνερτ, απαντώντας στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ». «Ο Οσκαρ Λαφοντέν με βάση το βιογραφικό του δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για την ενότητα της Αριστεράς, είναι ταυτισμένος με τη διάσπασή της». Διαφωνεί και με τις πολιτικές θέσεις των Λαφοντέν και Βάγκενκνεχτ. «Οταν χρησιμοποιούν τους χαμηλόμισθους Γερμανούς κόντρα στους πρόσφυγες, δεν είναι αριστερή πολιτική, αλλά λαϊκισμός που διχάζει την κοινωνία» λέει ο Κίνερτ. Χρειάζεται η συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, αλλά όχι οπωσδήποτε κοινό κόμμα. Σε δύο κρατίδια συγκυβερνούν Aριστερά – SPD – Πράσινοι. Οι Γιούζος θέλουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, αυτό θα βοηθήσει όταν έρθει η ώρα συγκρότησης αριστερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο Κέβιν Κίνερτ με το μικρόσωμο παρουσιαστικό και το νεανικό πρόσωπο δεν έχει τίποτα το απειλητικό πάνω του. Mιλά με θέρμη για τις θέσεις του, υπερασπίζεται τις απόψεις του με ένα πάθος που έλειψε για πολύ καιρό από την πολιτική αντιπαράθεση, κυρίως στους Σοσιαλδημοκράτες. Γνώρισε το SPD κάνοντας πρακτική ως μαθητής στο Βερολίνο. Τον περασμένο Νοέμβριο ο 28χρονος Κίνερτ εξελέγη πρόεδρος των Γιούζος (JUSOS), όπως λέγονται οι Νέοι Σοσιαλιστές (Jungsozialisten). Δεν είναι απλά το νεολαιίστικο παράρτημα του SPD. Είναι χωριστή οργάνωση, η συμμετοχή στην οποία δεν προϋποθέτει κάρτα μέλους του SPD. Εχει όμως τους εκπροσώπους της στο προεδρείο και τα συνέδρια του κόμματος. Οι Γιούζος ήταν πάντα πιο αριστερά από το SPD. Ο Κέβιν Κίνερτ συνεχίζει την παράδοση των συγκρούσεων με την εκάστοτε ηγεσία του SPD. Το έκαναν και προκάτοχοί του, μεταξύ αυτών και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αργότερα ως καγκελάριος ο Σρέντερ βρήκε μπροστά του την τότε πρόεδρο των Γιούζος Αντρέα Νάλες. Σήμερα, η Νάλες, κοινοβουλευτική ηγέτις του SPD, ερίζει δημόσια για τον μεγάλο συνασπισμό με τον νέο πρόεδρο των Γιούζος. Ο Κίνερτ αισιοδοξεί ότι στο αυριανό συνέδριο, με άλλους 80-90 Γιούζος επί συνόλου 600 συνέδρων, θα κερδίσει τη μάχη κατά του GroKo.

Αν πετύχει, το SPD θα έχει έναν νέο σταρ. Αλλά η σημερινή ηγεσία του κόμματος και ο πρόεδρος Σουλτς θα πάνε σπίτι τους και η κυβερνητική κρίση θα εξελιχθεί σε πολιτική κρίση της Γερμανίας.