Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκλεισε με δύο κόμματα της εθνικιστικής, αντιμεταναστευτικής δεξιάς συμφωνία εκλογικής συμμαχίας εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Μόλις υπέγραψα με τον Ματέο Σαλβίνι και την Τζόρτζια Μελόνι το εκλογικό πρόγραμμα της κεντροδεξιάς. Μαζί θα νικήσουμε!», έγραψε την Πέμπτη ο Ιταλός μεγιστάνας κάτω από φωτογραφία όπου εμφανίζεται στο πλευρό του επικεφαλής της αντιμεταναστευτικής προσκείμενης στο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας Λέγκα του Βορρά Ματέο Σαλβίνι και της προέδρου του μικρού κόμματος της δεξιάς Fratelli d’ Italia Τζόρτζια Μελόνι.

Το περιεχόμενο του εκλογικού προγράμματος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά προβλέπει την θέσπιση ενός «flat tax», ενιαίου φόρου εισοδήματος, ύψους 23% και την κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, του νόμου Φορνέρο του 2011, ο οποίος αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αρχικά επιφυλακτικός απέναντι στην κατάργηση του νόμου Φορνέρο, η οποία είναι πιθανόν να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τελικά αναγκάσθηκε να ενδώσει στις απαιτήσεις των συμμάχων του.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη το βράδυ της Πέμπτης, δεν απάλειψε όλα τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στο Forza Italia, που εκπροσωπεί την μετριοπαθή, φιλοευρωπαϊκή δεξιά, και τη Λέγκα του Βορρά και το Fratelli d’ Italia, που εκπροσωπούν την ριζοσπαστική, εθνικιστική δεξιά.

Ο 81χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο 44χρονος Ματέο Σαλβίνι εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το όνομα του πρωθυπουργού, σε περίπτωση νίκης. Ο επικεφαλής της Λέγκα διεκδικεί το πόστο εάν το κόμμα του ξεπεράσει σε αριθμό ψήφων την Forza Italia, ενώ ο Μπερλουσκόνι τον προορίζει για το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι έχει στον νου του κάποιον υποψήφιο για την πρωθυπουργία, αλλά δεν θέλει να τον αποκαλύψει.

Η συμμαχία της κεντροδεξιάς βρίσκεται επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις με το 35% περίπου των ψήφων, ποσοστό που δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει στον συνασπισμό την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών του εκλογικού νόμου που υιοθετήθηκε πέρυσι και είναι ένα κοκτέιλ αναλογικού και πλειοψηφικού συστήματος.