Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με την τύχη του ίδιου νομοσχεδίου στην Γερουσία να θεωρείται αβέβαιη, μεταδίδει το CNN.

Ειδικότερα, περισσότεροι από δέκα Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι δεν θα το ψηφίσουν κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων μπόρεσαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο χωρίς την βοήθεια των Δημοκρατικών. Από την άλλη μεριά, για την ψήφισή του από την Γερουσία, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ έχει άμεση ανάγκη από τις θετικές ψήφους των Δημοκρατικών.

Μέχρι στιγμής το CNN, έχει καταγράψει 17 Δημοκρατικούς που έχουν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν, ενώ ο αριθμός αυτός φαίνεται πως θ’ αυξηθεί. «Είναι απίθανο να το υπερψηφίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Μπένετ Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, από το Κολοράντο.

Ο εκνευρισμός των Δημοκρατικών προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν το προτεινόμενο νομοσχέδιο εγκρίνοντας τις δαπάνες του προγράμματος υγείας για τα παιδιά, ενώ δεν έχει υπάρξει κάποια ενέργεια για την προστασία των εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στις ΗΠΑ, όταν ήταν παιδιά. Οι μετανάστες αυτές προστατεύονται από την εφαρμογή ειδικού προγράμματος (DACA) το οποίο εκπνέει την 5η Μαρτίου.

«Η κυβέρνηση Τραμπ προκάλεσε μία κρίση για το πρόγραμμα DACA καταστρέφοντας μία δικομματική λύση για τους νέους αυτούς, που είναι γνωστοί ως “Ονειροπόλοι.” Οι Ονειροπόλοι ανήκουν εδώ. Θα ψηφίσω ΟΧΙ σε αυτό το νομοσχέδιο δαπανών, καθώς δεν προβλέπει έναν δρόμο γι’ αυτούς ώστε να αποκτήσουν υπηκοότητα», έγραψε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στο Twitter, η Δημοκρατική Γερουσιαστής Καθερίν Κορτέζ Μάστο, που εκλέγεται στη Νεβάδα.

Ο ανεξάρτητος Γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ από το Μέιν, δήλωσε στο CNN ότι έχει κουραστεί από τα διαδοχικά νομοσχέδια. «Πρέπει να κλείσουμε αυτή την έξοδο διαφυγής και να πούμε στις ηγεσίες ότι θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν μεταξύ τους και μετά να ψηφίσουμε. Με το να ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο σύντομης χρονικής διάρκειας, δεν επιλύουμε το πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινγκ.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησαν στον πολιτικό ελιγμό επεκτείνοντας χρονικά για έξι χρόνια την χρηματοδότηση του προγράμματος υγείας για τα παιδιά (Children Health Insurance Program) ελπίζοντας ότι η κίνηση αυτή, θα ασκούσε πιέσεις στους Δημοκρατικούς, προκειμένου μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσινγκτον) ν’ αποφευχθεί η παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Από την Πέμπτη, ο Μακόνελ έχει καταρτίσει έκτακτα σχέδια δράσης προκειμένου να κρατήσει σε συνεδρίαση της ολομέλεια της Γερουσίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί αντιδράσουν αρνητικά, σύμφωνα με δύο πηγές των Ρεπουμπλικάνων που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων. Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα επεξεργάζεται σενάρια για την άσκηση πιέσεων στους Δημοκρατικούς γερουσιαστές που θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους, στις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τα σενάρια αυτά των πιέσεων προς τους Δημοκρατικούς μορφοποιούνται, καθώς αυτοί φαίνεται ότι θα επιμείνουν προκειμένου ο Μακόνελ να μην συγκεντρώσει εύκολα τον αριθμό των 60 θετικών ψήφων (επί συνόλου 100) που απαιτούνται για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, ο Μακόνελ βρίσκεται αντιμέτωπος και με τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών όπως, ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Μάικ Ράουντς κι ο Ραντ Πολ, που έχουν απειλήσει ότι θα καταψηφίσουν το ίδιο νομοσχέδιο.