Ο Τραμπ βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη. Αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα τριών ερευνών που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο για την κατάσταση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του Τύπου και του πώς βλέπουν οι άλλες χώρες τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ σήμερα.

Στην ετήσια έκθεσή του, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διαπιστώνει ότι η αυξανόμενη έλλειψη ανοχής σε πολλές δυτικές χώρες –με πρώτη την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, «που έσπασε όλα τα ταμπού» –προσβάλλει κάθε έννοια σεβασμού και ενσωμάτωσης σε χώρες που προηγουμένως σέβονταν αυτά τα δικαιώματα. Αναφερόμενος στην έκθεση που βασίστηκε στη μελέτη της κατάστασης σε 90 χώρες, ο επικεφαλής του Human Rights Watch Κένεθ Ροθ αναφέρθηκε στον Τραμπ λέγοντας ότι κέρδισε την προεδρία των ΗΠΑ «με μια εκστρατεία μίσους για μεξικανούς μετανάστες, μουσουλμάνους πρόσφυγες και προφανή περιφρόνηση για τις γυναίκες». Προειδοποίησε ότι η τάση αυτή επηρέασε πολλές δυτικές χώρες να γίνουν πιο «κλειστές». Την ίδια ώρα, ηγέτες όπως ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν «προωθούν επιθετικά μια ατζέντα που καταργεί τα δικαιώματα των πολιτών».

Στην έκθεσή του για την Ελλάδα το Παρατηρητήριο αναφέρεται στην προσφυγική κρίση και τις επιπτώσεις της συμφωνίας με την Τουρκία. Οπως σημειώνεται, «παρά την πρόοδο, η πρόσβαση στο άσυλο παραμένει δύσκολη και χρονοβόρα», ενώ παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά αναγνώρισης προσφύγων στα νησιά. Επισημαίνεται ακόμα ότι η πολιτική που διέπει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχει παγιδεύσει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά, όπου ζουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς υπό άθλιες συνθήκες. Ειδική αναφορά γίνεται και στις κατηγορίες για υπέρμετρη χρήση βίας από την Ελληνική Αστυνομία εις βάρος αιτούντων άσυλο σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Μόρια της Λέσβου τον περασμένο Ιούλιο.

Στην έκθεση του Freedom House για την κατάσταση της δημοκρατίας σε όλο τον πλανήτη, τα συμπεράσματα δεν είναι ευοίωνα. «Εκείνοι που αντιτίθενται στη δημοκρατία κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως», παρατηρεί ο πρόεδρος της αμερικανικής οργάνωσης Μάικλ Αμπράμοβιτς, «εξάγοντας αυταρχισμό και εξαπλώνοντας την αστάθεια πέραν των εθνικών συνόρων. Οι ελεύθερες κοινωνίες αντιμετωπίζουν την πιο σοβαρή παγκόσμια πρόκληση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οσο για τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ έχει αψηφήσει όλες τις αρχές που διαμόρφωναν τη βάση της αμερικανικής ηγεσίας εδώ και 70 χρόνια και δείχνει απέχθεια για τη δημοκρατική διακυβέρνηση». Το 2017 ήταν η 12η συνεχόμενη χρονιά που η δημοκρατία έχει περιορισθεί διεθνώς. «Η Βενεζουέλα, κάποτε δημοκρατία, έχει μετατραπεί σε στρατιωτική δικτατορία που καταρρέει», αναφέρεται. «Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μια τυραννία όπου χιλιάδες πραγματικοί ή φανταστικοί αντίπαλοι φυλακίζονται. Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν προσχωρήσει στην πλευρά των ανελεύθερων χωρών».

Στον κατάλογο του Freedom House για τον σεβασμό της δημοκρατίας, πρώτες είναι –όπως συνήθως –τρεις σκανδιναβικές χώρες: η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Κύπρος βρίσκεται στην 22η θέση και η Ελλάδα, όπως και το 2016, στην 56η θέση.

Τέλος, σύμφωνα με διεθνή έρευνα της εταιρείας Gallup, στην επέτειο του ενός έτους του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, η εικόνα της αμερικανικής ηγεσίας παγκοσμίως είναι πολύ πιο αδύναμη απ’ ό,τι όταν βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο οι δύο προκάτοχοί του. Ο μέσος όρος αποδοχής της αμερικανικής ηγεσίας σε 134 χώρες έχει πέσει στο ποσοστό ρεκόρ του 30%.
Σόου με επιθέσεις κατά των ΜΜΕ

Τα προκλητικά βραβεία του για τις «ψευδείς ειδήσεις» απένειμε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει απτόητος τις επιθέσεις του εναντίον όσων δημοσιογράφων τού ασκούν κριτική. Στη λίστα περιλαμβάνονται το CNN, οι «New York Times» και η «Washington Post», δηλαδή οι συνήθεις στόχοι του αμερικανού προέδρου. Στην πρώτη θέση πάντως, δεν ήταν κάποιος δημοσιογράφος αλλά ο Πολ Κρούγκμαν, οικονομολόγος που τιμήθηκε με Νομπέλ το 2008 και αρθρογράφος των «New York Times» λόγω της πρόβλεψής του την ημέρα που εξελέγη ο Τραμπ ότι «η οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ».

Το σόου του Τραμπ όμως προκάλεσε τις αντιδράσεις δύο γερουσιαστών του δικού του κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού. Κατήγγειλαν την επικίνδυνη κατά την άποψή τους παρέκκλιση του προέδρου και τις καθημερινές επιθέσεις του εναντίον δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φήμες ότι ο πρόεδρος έχει έρθει σε σύγκρουση με τον άνθρωπο που όλοι πιστεύουν πως είναι εκείνος που διατηρεί κάποια τάξη στον Λευκό Οίκο, τον επιτελάρχη του, Τζον Κέλι, ο οποίος φέρεται να είπε σε γερουσιαστές ότι «ο Τραμπ δεν ήταν καλά πληροφορημένος στο θέμα του τείχους με το Μεξικό». Αυτό λέγεται στην Ουάσιγκτον ότι προκάλεσε την οργή του προέδρου, δίπλα στον οποίο φαίνεται ότι δεν μπορεί να στεριώσει κανένας σύμβουλος.