Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θέλησε να αναφερθεί, στην πολιτική του σταδιοδρομία, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.

«Αν το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου μου ξαναδώσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δεν θα είναι δυνατόν να μην αναλάβω τη σχετική πολιτική ευθύνη. Θα πάω στο κυβερνητικό μέγαρο ως πρωθυπουργός», δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «είναι κάτι που δεν θεωρεί πολύ πιθανό, διότι γνωρίζει τους ρυθμούς του Δικαστηρίου του Στρασβούργου».

Ο «πρώην Καβαλιέρε», μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, τόνισε επίσης ότι «σε περίπτωση που ο ίδιος ξαναγίνει πρωθυπουργός, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ο οποίος παίζει σε ρόλο μεσοεπιθετικού, θα μπορούσε να γίνει υπουργός Εσωτερικών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, βάσει αναδρομικής ισχύος της σχετικής ιταλικής νομοθεσίας και λόγω της οριστικής καταδίκης του για φορολογική απάτη, μέχρι το 2019 δεν μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, και ούτε να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα.

Κατά της ερμηνείας αυτής του νόμου από το ιταλικό κοινοβούλιο, ο «μίστερ τιβί» έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.