Το μερικό πάγωμα της αμερικανικής χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες «έχει στόχο να εξαφανίσει το θέμα των προσφύγων» αυτών, δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Διευθυντής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παγώσει μέχρι νεωτέρας την καταβολή 65 εκατομμυρίων δολαρίων στην UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, από τα συνολικά 125 εκατομμύρια που είχε δεσμευθεί να χορηγήσει στην υπηρεσία.

«Η απόφαση αυτή πλήττει την εκπαίδευση και την υγεία των Παλαιστινίων και έχει στόχο να εξαφανίσει το θέμα των προσφύγων», δήλωσε ο Άμπουλ Γέιτ σε μία διάσκεψη στην Ιερουσαλήμ που διοργάνωσε ο μεγάλος θεσμός του σουνιτικού ισλάμ με έδρα το Κάιρο Αλ Άζχαρ.

Σύμφωνα με τον Άμπουλ Γέιτ, το πάγωμα της αμερικανικής χρηματοδότησης δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αναγνώρισε τον περασμένο μήνα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Την απόφαση αυτή κατήγγειλαν οι Παλαιστίνιοι αλλά και μια μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας σε ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που ήταν παρών στη σημερινή διάσκεψη, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της UNRWA.

Επανέλαβε ωστόσο την άρνησή του να συνομιλήσει με την κυβέρνηση Τραμπ ως μεσολαβητή μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, λόγω της αμερικανικής θέσης για την Ιερουσαλήμ.

Η UNRWA δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο που κατέληξε στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 και στην απομάκρυνση 700.000 Παλαιστινίων από τις εστίες τους με προορισμό στην πλειονότητά τους γειτονικές χώρες.

Παρέχει εκπαιδευτική, υγειονομική και οικονομική βοήθεια σε ένα μεγάλο μέρος των Παλαιστινίων αυτών και στους απογόνους τους, δηλ. σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κυρίως στη λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία και στον Λίβανο.