Να κατευνάσει την ένταση που έχει προκύψει στις σχέσεις Πολωνίας – Γερμανίας, επιχείρησε την Τετάρτη οπολωνός υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς διαβεβαιώνοντας ότι η συζήτηση γύρω από ενδεχόμενο αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις δεν πρέπει να βλάψει τις γερμανο-πολωνικές σχέσεις.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη μας», εξήγησε ο νέος επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας έπειτα από συνάντησή του στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αναζητούμε λύσεις (…) Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», πρόσθεσε.

Η πολωνική κυβέρνηση «είναι ανοικτή σε συνομιλίες» πάνω σ’ αυτό το ακανθώδες ζήτημα επειδή «επιθυμώ οι σχέσεις μας να εξελιχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων τέθηκε εκ νέου με ένταση από τους πολωνούς συντηρητικούς που βρίσκονται στην εξουσία και οι οποίοι εκτιμούν ότι «δεν έχει διευθετηθεί επισήμως».

Η πρώην πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο είχε δηλώσει πως η χώρα της έχει «δικαίωμα» σε αποζημιώσεις, ενώ το Βερολίνο τονίζει πως το ζήτημα έχει κλείσει από καιρό.

Η Σίντλο αντικαταστάθηκε τον Δεκέμβριο από τον Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος επιχειρεί να κατευνάσει τις εντάσεις στις δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στη Βαρσοβία και πολλούς από τους ευρωπαίους εταίρους της που εκφράζουν ανησυχίες για την εξέλιξη του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία διευθετήθηκε το 1953. Όμως ορισμένοι πολωνοί αξιωματούχοι αμφισβητούν σήμερα την ισχύ αυτής της συμφωνίας, που σύμφωνα με τους ίδιους υπαγορεύθηκε από την Σοβιετική Ένωση.

«Επιθυμούμε η συζήτηση αυτή να διεξαχθεί στην Πολωνία, είναι σημαντικό», δήλωσε ο Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς στο Βερολίνο.

«Έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε την πρόσφατη Ιστορία και να γνωρίζουμε την περίοδο του κομμουνισμού, όταν οι πολωνοί ηγέτες δεν μπορούσαν να λάβουν οι ίδιοι αποφάσεις», επιχειρηματολόγησε.

Από την πλευρά του, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε πως υπάρχει «μια ξεκάθαρη νομική θέση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλήσουμε για αποζημιώσεις».

«Δεν μπορώ να αγνοήσω ότι γίνεται μια συζήτηση στην Πολωνία», πρόσθεσε και εξέφρασε την ιδέα «να αντιμετωπίσουν επιστήμονες το ζήτημα αυτό».