Η Σουηδία δημοσιεύει φυλλάδιο για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το ξέσπασμα ενός πολέμου

Τι να κάνετε σε περίπτωση πολέμου: Οδηγίες χρήσεως από τη Σουηδία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2018 14:03 |
Τι να κάνετε σε περίπτωση πολέμου: Οδηγίες χρήσεως από τη Σουηδία
Η Σουηδία ετοιμάζεται να αποστείλει ένα φυλλάδιο σε 4,7 εκατομμύρια νοικοκυριά στο οποίο θα περιέχονται ενημερωτικές πληροφορίες, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πολέμου, γράφει η εφημερίδα Financial Times.

Η Σουηδία ετοιμάζεται να αποστείλει ένα φυλλάδιο σε 4,7 εκατομμύρια νοικοκυριά στο οποίο θα περιέχονται ενημερωτικές πληροφορίες, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πολέμου, γράφει η εφημερίδα Financial Times.

Το φυλλάδιο θα αναφέρει, για παράδειγμα, πώς πολίτες μπορούν να λάβουν μέρος στην «συνολική άμυνα» εν καιρώ πολέμου και πώς θα εξασφαλιστεί η ικανοποίηση βασικών αναγκών όπως για νερό, τρόφιμα και θέρμανση. Επίσης θα καλύπτει άλλες απειλές όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή.

Η δημοσίευσή του έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία εντείνεται η διαμάχη στη Σουηδία για θέματα άμυνας και ασφάλειας, την απειλή από τη Ρωσία και το κατά πόσον η χώρα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Όλη η κοινωνία χρειάζεται να είναι προετοιμασμένη για σύγκρουση, όχι μόνο ο στρατός. Δεν χρησιμοποιούσαμε λέξεις όπως συνολική άμυνα ή υψηλός συναγερμός για 25-30 χρόνια ή περισσότερο. Άρα η ενημέρωση των πολιτών είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε ο Κρίστιαν Άντερσον, επικεφαλής του προγράμματος στη σουηδική υπηρεσία πολιτικής άμυνας.

Το φυλλάδιο, που έχει προσωρινό τίτλο «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου», θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάιο. Παρόμοιο έγγραφο είχε διανεμηθεί στα νοικοκυριά το 1961, αν και αργότερα εκδόθηκαν και άλλες εκδοχές του κειμένου, για εσωτερική κυβερνητική χρήση, έως το 1991.

Η Σουηδία αντέδρασε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου χρησιμοποιώντας ένα «μέρισμα ειρήνης» προκειμένου να μειώσει τις αμυντικές και στρατιωτικές δαπάνες. Όμως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και ορισμένα πρόσφατα γεγονότα με είσοδο ξένων αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο και ενός υποβρυχίου σε σουηδικά χωρικά ύδατα, οι αρχές έχουν αλλάξει πορεία.

Μια σημαντική αμυντική διάσκεψη που διεξήχθη στη Σουηδία αυτή την εβδομάδα επισκιάστηκε από μία διαμάχη μεταξύ διαμορφωτών πολιτικής σχετικά με το επίπεδο απειλής από τη Ρωσία. Η αμυντική επιτροπή, ένα διακομματικό σώμα που βοηθά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής, έγραψε τον Δεκέμβριο πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ένοπλη επίθεση στη Σουηδία».

Όμως πολλοί υπουργοί της κεντροαριστερής κυβέρνησης δήλωσαν αυτή την εβδομάδα πως μια επίθεση «δεν είναι πιθανή» προκαλώντας οργή στους αμυντικούς κύκλους για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε.

Ο Μάρτιν Κραγκ, επικεφαλής του προγράμματος για τη Ρωσία στο Σουηδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, είπε: «Αυτό που ήταν αδιανόητο πριν από πέντε χρόνια δεν είναι πλέον αδιανόητο, ακόμη κι αν εξακολουθεί να μην είναι πιθανό. Αυτό συνεπάγεται πολύ διαφορετικές συνέπειες στην πολιτική».

Από το 2014 η Σουηδία αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες, επανέφερε τη στρατιωτική θητεία και τοποθέτησε μόνιμα στρατεύματα στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής για πρώτη φορά σε μια δεκαετία. Πέρυσι πραγματοποίησε τα μεγαλύτερα αμυντικά γυμνάσια σε διάστημα 23 χρόνων.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2019, τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης συμφωνούν για πρώτη φορά ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση, της οποίας ηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες, επιμένει πως η Σουηδία δεν πρέπει να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, ωστόσο έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας που θα επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να επιχειρεί ευκολότερα στη χώρα σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια συζήτηση στη Σουηδία είναι ότι υπάρχουν δύο «διαμετρικά αντίθετες θέσεις», είπε ο Κραγκ. «Αν είσαι εναντίον του ΝΑΤΟ, θεωρείσαι υποχωρητικός απέναντι στη Ρωσία. Είναι μια επικίνδυνη θέση. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική άποψη για τη Ρωσία.»

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας αρχής που θα επικεντρωθεί στην «ψυχολογική άμυνα» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση.

«Μια σύγχρονη εκδοχή της συνολικής άμυνας πρέπει να μπορεί να προστατεύει [τη χώρα] από εξωτερικές προσπάθειες να επηρεαστεί η δημοκρατική κοινωνία», είπε.

7
Just a wild guess ...
19/01/2018 21:35
Τί νά κάνετε; ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ....
Μιχάλης
19/01/2018 19:25
Καλά κάνουν. Μια σοβαρή χώρα πρέπει να είναι έτοιμη απέναντι σε κάθε πιθανό ενεδεχόμενο.
Χε,χε..
18/01/2018 06:51
Σε περίπτωση πολέμου κάντε έρωτα με τη γυναικούλα σας σαν καλοί μικροαστούληδες, διότι μπορεί να είναι η τελευταία σας φορά. Χε, χε..
Just a wild guess ...
19/01/2018 21:37
Ποιό απο τα χέρια σου έχει βγάλλει κάλους;
Από δώ η γυναίκα μου κι από κει το αίστημά μου. Χε,χε..
20/01/2018 00:24
Και τα δύο. Είμαι ξύπνιος εγώ. Εις το ένα έχω αναθέσει ρόλο συζύγου, εις το άλλο ερωμένης. Δια να υπάρχει ποικιλία και να μη γίνεται ο έρωτας ρουτίνα. Μαγκιά έ;
ούστ ρε εβραιοκομμουνιστικό έμεσμα
19/01/2018 17:01
Δεν θα μας πεις εσύ ρε ρεμάλι τί θα πράξομεν. Η Ελενίτσα η Μενεγάκη κι η κερία Τατιάνα θα μας πούνε.
zz
17/01/2018 16:39
Το πρόβλημα στην Σουηδία είναι εσωτερικό και όχι Ρωσσοσουηδικό , από καιρό οι ΗΠΑ μαρκάρουν στενά την Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ , και η εκεί Ατλαντιστές βρήκαν την ευκαιρία πουλώντας τρελά να κατηγορούν την Ρωσσία ως μελλοντικό η άμεσο κίνδυνο για την ύπαρξη της Σουηδίας , σε κανένα δεν σκοπεύει να επιτεθεί η Ρωσσία , ένα λάθος έκανε επί Πουτιν η Ρωσσία , δεν ακλούθησε την υποτακτική πολιτική Γκορματσοβ - Γιέλτσιν , τόλμησε να πει στην Δύση Fack off , αυτό στην Δύση (βλέπε ΗΠΑ) το θεωρούν επιθετική πολιτική , από την άλλη κάποιοι ρεβανσιστές ονειροπόλοι Σουηδοί δεν μπορούν να ξεχάσουν τα αγγούρια που έτρωγαν επί Τσάρων , άλλες εποχές , άλλη διεθνείς κανόνες και αξίες . ====================( 1142-1164 The First Swedish Crusade Novgorod Republic . 1187 Trekking to the capital Sigtunu Novgorod Republic . 1240-1250 Second Swedish Crusade Novgorod Republic . 1293-1295 The Third Swedish Crusade . 1311-1323 The Swedish-Novgorod war The Novgorod Republic . 1348-1349 Fourth Swedish Crusade Novgorod Republic . 1375-1396 Minor Border Armed Conflicts None. 1479-1482 The Russian-Swedish War The Grand Duchy of Moscow . 1495-1497 Russian-Swedish War . 1554-1557 The Russian-Swedish War Russia . 1570-1583 Livonia War Sweden and Commonwealth . 1590-1595 The Russian-Swedish War Russia . 1614-1617 The Russian-Swedish War of Sweden . 1656-1658 The Russian-Swedish War Russia . 1700-1721 The Great Northern War of Russia . 1741-1743 The Russian-Swedish War Russia. 1788-1790 The Russian-Swedish War. 1808-1809. Μετά από τους πολέμους και χασούρα κάποιοι ελπίζουν σε ρεβάνς νομίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι θεοί .