Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε την Τρίτη με «μικρή ομάδα θυμάτων σεξουαλικών κακοποιήσεων που διαπράχθηκαν από ιερείς» στη Χιλή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας, Γκρεγκ Μπερκ.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αυστηρά ιδιωτικό πλαίσιο» στην αποστολική νουντσιατούρα (πρεσβεία του Βατικανού) στο Σαντιάγο, διευκρίνισε ο ίδιος.

«Κανείς άλλος δεν ήταν παρών: μόνο ο πάπας και τα θύματα. Κι αυτό, ώστε να μπορέσουν να αφηγηθούν τα δεινά που υπέστησαν στον πάπα Φραγκίσκο, που τους άκουσε, προσευχήθηκε γι’ αυτούς κι έκλαψε μαζί τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Ανεπανόρθωτη ζημιά»

Ο πάπας Φραγκίσκος, επικεφαλής μιας εκκλησίας ατιμασμένης από τα σκάνδαλα παιδεραστίας – και – στη Χιλή, εξέφρασε την Τρίτη την «ντροπή» και την «οδύνη» του για τα εγκλήματα που διέπραξαν ιερωμένοι και ζήτησε συγχώρεση κατά τη διάρκεια επίσκεψης που σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις και περίπου πενήντα συλλήψεις.

«Δεν μπορώ να μην εκφράσω την οδύνη μου και την ντροπή μου μπροστά στην ανεπανόρθωτη ζημιά» που προκάλεσαν οι ιερείς στα παιδιά που κακοποίησαν, δήλωσε την Τρίτη ο αργεντινός προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ενώπιον της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Χιλής στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα.