Με άσκηση δίωξης εναντίον τους για διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας κινδυνεύουν περισσότεροι από 1.000 έφηβοι και νέοι στη Δανία, διότι κοινοποίησαν μέσω της εφαρμογής messenger του facebook δύο βίντεο και μία φωτογραφία στα οποία δύο 15χρονοι κάνουν συναινετικό σεξ.

Το facebook, κατόπιν αναφορών που έγιναν για το υλικό, ενημέρωσε τις Αρχές, οι οποίες μέσω της Europol οδηγήθηκαν στη Δανία.

Το υλικό διακινούνταν από το 2015 έως το φθινόπωρο του 2017 και κοινοποιήθηκε από περίπου 800 αγόρια και 200 κορίτσια, στην πλειονότητά τους από 15 έως 20 ετών. «Πρόκειται για μία πολύ περίπλοκη υπόθεση, η επεξεργασία της οποίας υπήρξε εξαιρετικά χρονοβόρα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων», δήλωσε στην «Telegraph» ο Λάου Τάγκεζεν, αστυνομικός ερευνητής.

Παρότι η νόμιμη ηλικία συναίνεσης στη Δανία είναι τα 15 έτη, σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας ορίζεται ότι η διανομή υλικού σεξουαλικού περιεχομένου στο οποίο εμπλέκονται παιδιά κάτω των 18 ετών συνιστά διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και έξι ετών.

Εάν οι ύποπτοι κριθούν ένοχοι, είτε θα τους επιβληθεί πρόστιμο είτε ποινή φυλάκισης. Και οι δύο ποινές θα εγγραφούν στο ποινικό τους μητρώο για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Αυτό δεν θα τους επιτρέψει στο μέλλον να εργαστούν ως κοινωνικοί λειτουργοί ή να ασκήσουν επάγγελμα που σχετίζεται με παιδιά.

Σοβαρές συνέπειες

«Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή αυτή την υπόθεση, καθώς οι συνέπειες για τους εμπλεκομένους θα είναι πολύ σοβαρές», τόνισε ο αστυνομικός ερευνητής Λάου Τάγκεζεν