Μέρα με τη μέρα αυξάνεται η ένταση στο Κόσοβο. Χθες δολοφονήθηκε από αγνώστους ο ηγέτης των Σέρβων στην περιοχή Ολιβερ Ιβάνοβιτς, έξω από τα γραφεία του κόμματός του στην πόλη Μιτρόβιτσα. Η δολοφονία βάρυνε ιδιαίτερα την πολιτική ατμόσφαιρα, καθώς αναβλήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Σερβίας και του Κοσόβου στις Βρυξέλλες, που θα γινόταν στο πλαίσιο του διαλόγου των δύο πλευρών υπό την αιγίδα της ΕΕ. Την αναβολή ζήτησε το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι πυροβόλησαν τέσσερις φορές στο στήθος τον 64χρονο πολιτικό μπροστά από τα γραφεία του κόμματος του Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη (SDP) στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι. Στο νότιο τμήμα ζουν κυρίως Αλβανοί, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Κοσόβου. Το 2016, ο Ιβάνοβιτς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών για τη δολοφονία τεσσάρων Αλβανών του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου 1998-1999. Ομως η απόφαση κατερρίφθη στα δικαστήρια και μία νέα δίκη βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο Ιβάνοβιτς ήταν ο βασικός εκπρόσωπος των περίπου 50.000 Σέρβων που παραμένουν στις βόρειες περιοχές του Κοσόβου, μια δεκαετία μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής από τη Σερβία. Οι εντάσεις με την αλβανόφωνη ηγεσία είναι πολλές και οι Σέρβοι δεν αποδέχονται την ενσωμάτωσή τους στο «κράτος» το οποίο κυβερνούν πρώην ηγετικά στελέχη του UCK, της αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης. Ομως ο Ιβάνοβιτς, που είχε πάρει μέρος στις συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τηρούσε μια πραγματιστική στάση και υποστήριζε τον διάλογο και τον συμβιβασμό με τους αλβανούς Κοσοβάρους, παρ’ ότι δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς κάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας τους. «Για το σερβικό κράτος αυτό θεωρείται τρομοκρατική πράξη που πρέπει να τιμωρηθεί», τόνισε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι επιθυμεί να πάρει μέρος στην έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, είναι πως η κατάσταση στο Κόσοβο επιδεινώνεται διαρκώς. Η διεθνής κοινότητα έχει συμφωνήσει με την Πρίστινα από το 2015 για τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου όπου θα παραπεμφθούν τα εγκλήματα μελών του UCK την περίοδο του πολέμου του Κοσόβου 1988-1989, για τα οποία κατηγορούνται πολλά από τα σημερινά μέλη της κυβέρνησης της περιοχής. Ομως αιφνιδιαστικά πριν λίγες ημέρες έγινε προσπάθεια να καταργηθεί ο νόμος που αφορά το διεθνές δικαστήριο, η οποίως όμως τελικά δεν ευοδώθηκε. Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια έχει ανησυχήσει έντονα ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες που απειλούν με την λήψη μέτρων εάν η όλη υπόθεση δεν προχωρήσει. Τώρα, με την δολοφονία του Ιβάνοβιτς, δεν είναι λίγοι εκείνοι βλέπουν αναζωπύρωση εθνικιστικών παθών ενόσω τον τελευταίο καιρό επικρατούσε ηρεμία, επιφανειακά, τουλάχιστον. Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στη Μιτρόβιτσα όπου κατοικούν 13.000 Σέρβοι και 72.000 Αλβανοί προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Η κυβέρνηση της Πρίστινα καταδίκασε την ενέργεια και πρόσφερε 10.000 ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών.