Η κυβέρνηση μειοψηφίας του λαϊκιστή πολυεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου της Τσεχίας.

«Η Κάτω Βουλή δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» είπε ο πρόεδρος της, Ράντεκ Βόντρατσεκ.

Μόνο οι 78 βουλευτές του κινήματος ANO του Μπάμπις στήριξαν τον ηγέτη τους, ο οποίος κατηγορείται για απάτη. Συνολικά, 117 βουλευτές καταψήφισαν την κυβέρνηση ενώ πέντε απείχαν από την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση του Μπάμπις θα μείνει ως υπηρεσιακή, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Tσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ζήτησε την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, ώστε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για απάτη στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την υποστήριξη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η αστυνομία ερευνά αν ο Μπάμπις, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχική Δημοκρατία, έλαβε παράνομα επιδότηση από την ΕΕ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ πριν από μια δεκαετία αποκρύπτοντας ότι ήταν ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος και ενός συνεδριακού κέντρου, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Ο Μπάμπις διατύπωσε το αίτημά του προτού εμφανιστεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα αποφασίσει αν θα αρθεί η βουλευτική του ασυλία.

Η Κάτω Βουλή πρόκειται επίσης να συζητήσει εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη μονοκομματική κυβέρνηση του Μπάμπις, που ωστόσο αναμένεται να χάσει επειδή τα περισσότερα από τα άλλα κόμματα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει ως επικεφαλής της έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας.

Το κόμμά του, το ANO, κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο με ευρύ περιθώριο, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας μόλις 78 από τις 200 θέσεις στην Κάτω Βουλή.

Αν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Μπάμπις θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι να σχηματιστεί νέα.

Η δέσμευσή του να πατάξει την πολιτική διαφθορά και να κυβερνήσει με την εμπειρία του επιχειρηματία διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τη δημοτικότητά του.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται πιθανόν να περιπλακεί ακόμη περισσότερο από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες οδεύουν προς μια αναμέτρηση στήθος με στήθος στον δεύτερο γύρο στις 26-27 Ιανουαρίου.

Υποψήφιοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ο οποίος έχει στηρίξει τον Μπάμπις, και ο φιλοευρωπαίος ακαδημαϊκός Γίρι Ντράχος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θεωρεί απαράδεκτο να έχει η χώρα έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες αξιόποινων πράξεων.

Ο Μπάμπις επανέλαβε σήμερα ότι οι εις βάρος του κατηγορίες είναι κατασκευασμένες από πολιτικούς και ανταγωνιστές του και πρόσθεσε ότι η υπόθεση δεν θα πρέπει να συνδέεται με την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή του.

Την περασμένη εβδομάδα η Κάτω Βουλή διέκοψε αναπάντεχα τις εργασίες της για να δώσει περισσότερο χρόνο στην επιτροπή βουλευτικής ασυλίας να αποφανθεί. Δεν είναι σαφές αν η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί επίσης σήμερα. Ενδεχομένως να μεταφερθεί για αργότερα μέσα στην εβδομάδα.