Δεκατρία αδέλφια ηλικίας από 2 και 29 ετών, διασώθηκαν από αστυνομικούς που τους βρήκαν σε άθλια κατάσταση –δεμένους με αλυσίδες, μέσα στη βρομιά, στα όρια της λιμοκτονίας – στο σπίτι τους σε μικρή πόλη της Καλιφόρνιας.

Οι δύο γονείς συνελήφθησαν, αφού η αστυνομία εντόπισε τα 13 παιδιά τους, ηλικίας από 2 έως 29 ετών, κλεισμένα στο σπίτι, στο σκοτάδι, με κάποια από αυτά «να είναι δεμένα στα κρεβάτια τους με αλυσίδες και λουκέτα».

Εναντίον του Ντέιβιντ Άλεν Τέρπιν, 57 ετών, και η Λουίς Άνα Τέρπιν, 49 ετών, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βασανιστήρια και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο, ενώ ορίστηκε εγγύηση εννέα εκατομμυρίων δολαρίων για τον κάθε ένα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της κομητείας Ρίβερσαϊντ, όπου βρίσκεται το σπίτι τους στο Πέρις, δύο ώρες νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες.

Προς το παρόν οι Τέρπιν δεν έχουν δώσει εξηγήσεις για την πράξη τους. Μια από τις αδελφές, ηλικίας 17 ετών, κατάφερε να βάλει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών. Μπόρεσε να διαφύγει και την Κυριακή κάλεσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 από ένα κινητό τηλέφωνο που βρήκε στο σπίτι.

Η έφηβη, που έμοιαζε να είναι «μόλις 10 ετών και ελαφρά υποσιτισμένη», όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αστυνομία της περιοχής, «ισχυρίστηκε ότι οι δώδεκα αδελφοί και αδελφές της κρατούνταν μέσα στο σπίτι των γονιών τους, διευκρινίζοντας ότι κάποιοι εξ αυτών ήταν δεμένοι με αλυσίδες και λουκέτα».

Μόλις έφτασε στο σπίτι η αστυνομία αρχικά πίστεψε ότι άτομα που εντόπισε «υποσιτισμένα και πολύ βρώμικα» ήταν όλα ανήλικα, όμως στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι επτά εξ αυτών ήταν ενήλικες, ηλικίας 18 με 29 ετών. Το μικρότερο παιδί ήταν δύο ετών.

Όλα τα παιδιά έχουν διακομιστεί σε τοπικά νοσοκομεία, ενώ η υπηρεσία προστασίας ανηλίκων έχει ξεκινήσει έρευνα. Στην οδό Μούιρ Γουντς δεν μπορεί κανείς να πιστέψει τη φρίκη που εκτυλισσόταν στον αριθμό 160.

Πρόκειται για ένα όμορφο σπίτι, με τρία αυτοκίνητα και ένα λεωφορειάκι παρκαρισμένα έξω. Οι κουρτίνες είναι τραβηγμένες, όμως από ένα παράθυρο φαίνεται να κρέμεται ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι.

Το σπίτι και ο κήπος είναι καθαρά και προσεγμένα και βρίσκονται σε μια γειτονιά όπου τα σπίτια είναι κοντά το ένα στο άλλο. Αν και οι γείτονες ισχυρίζονται ότι δεν είχαν καταλάβει τίποτε, απορούν πώς η οικογένεια κατάφερε να κρύψει αυτό το εφιαλτικό μυστικό για τόσο καιρό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ζευγάρι ζούσε στο Πέρις από το 2010, όταν μετακόμισε από το Τέξας. Ο Τέρπιν είχε κηρύξει πτώχευση δύο φορές. Την περίοδο που κήρυξε πτώχευση για δεύτερη φορά εργαζόταν με σχετικά καλό μισθό ως μηχανικός στην εταιρεία αεροναυπηγικής και αμυντικής τεχνολογίας Northrop Grumman.

Ωστόσο με τόσα πολλά παιδιά και τη γυναίκα του να μην εργάζεται, φαίνεται ότι τα έξοδά του ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα.

Ο Τέρπιν εμφανίζεται ως διευθυντής ενός ιδιωτικού σχολείου στο Πέρις, το οποίο λειτουργούσε στη διεύθυνση της κατοικίας του, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας της πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Το σχολείο άνοιξε τον Μάρτιο του 2011 και έχει εγγεγραμμένους έξι μαθητές διαφορετικών ηλικιών. Οι γονείς του Τέρπιν δήλωσαν ότι τα εγγόνια τους λάμβαναν κατ’ οίκον διδασκαλία και ότι δεν είχαν δει την οικογένεια τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια.

Στον λογαριασμό του Τέρπιν στο Facebook υπάρχει μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται το ζευγάρι μαζί με τα παιδιά του σε ένα γαμήλιο πάρτι.

Η Λουίζ Τέρπιν φορά ένα μακρύ λευκό φόρεμα, ο σύζυγός της κοστούμι και περιστοιχίζονται από τα 13 παιδιά τους, τα οποία είναι όλα ντυμένα με τα ίδια ρούχα, καρό φόρεμα για τα κορίτσια και σκούρο κοστούμι για τα αγόρια.

Σε μια άλλη φωτογραφία, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιου του 2016, τα 13 παιδιά εμφανίζονται μαζί με τους γονείς τους, όλοι τους χαμογελαστοί, να φορούν το ίδιο μπλουζάκι, με το κάθε παιδί να έχει μπροστά του γραμμένο ένα διαφορετικό αριθμό.

«Είχα δει δύο ή τρεις εφήβους πέρυσι να κουρεύουν τους θάμνους και να τοποθετούν χριστουγεννιάτικα στολίδια. Δεν θα πίστευα ποτέ ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Χούλιο Ράιες, ένας 38χρονος γείτονας. «Είμαι σοκαρισμένος», πρόσθεσε.

«Δεν τους είχαμε δει ποτέ να πηγαίνουν επίσκεψη ούτε είχαμε δει κανέναν να μπαίνει στο σπίτι», επεσήμανε ένας άλλος γείτονας.

Η 50χρονη Κίμπερλι Μίλιγκαν, που μένει στο απέναντι σπίτι, δήλωσε στους Los Angeles Times ότι η οικογένεια έμοιαζε περίεργη και ότι απορούσε γιατί τα παιδιά δεν έβγαιναν ποτέ να παίξουν στον κήπο.

«Γνώριζα ότι λάμβαναν διδασκαλία κατ’ οίκον. Φαινόταν ότι κάτι δεν πάει καλά, όμως δεν θέλεις ποτέ να πιστέψεις κάτι κακό για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.