Υπάρχει η επίσημη εκδοχή των ιρανικών Αρχών, η οποία λέει ότι στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν το Ιράν στα τέλη Δεκεμβρίου συνελήφθησαν «περισσότερα από 1.000 άτομα». Περισσότεροι από 440 συλληφθέντες στην Τεχεράνη αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε χθες ο τοπικός εισαγγελέας. «Καμία από τις σφαίρες» που βρέθηκαν στους συνολικά 25 ανθρώπους που σκοτώθηκαν «δεν ταιριάζει» με τους τύπους τους οποίους χρησιμοποιούν η αστυνομία και ο στρατός, επισήμανε ο εθνικός εισαγγελέας. Δύο νέοι που πέθαναν ενόσω κρατούνταν «αυτοκτόνησαν». Και ένας τρίτος, που παραδόθηκε νεκρός στους γονείς του, ήταν «τρομοκράτης».

Υπάρχει όμως και μεγάλη αμφισβήτηση, που δεν εκφράζεται μόνο πίσω από κλειστές πόρτες ή στο Telegram, την ιδιαίτερα δημοφιλή στο Ιράν υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων την οποία είχαν μπλοκάρει οι Αρχές στο ζενίθ των κινητοποιήσεων και επαναλειτουργεί από το Σάββατο, αλλά ακόμα και μέσα στο ιρανικό Κοινοβούλιο. Μια ένδειξη, για τους «New York Times», ότι παρόλο που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, τα επακόλουθά τους μόλις ξεκινούν. Δεν είναι σύνηθες, άλλωστε, στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να αποκηρύσσουν δημόσια μέλη του κορμού της κοινωνίας το αφήγημα των δικαστικών Αρχών: αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα για όσους τα τολμούν.

Οι ίδιες οι Αρχές, ωστόσο, λέγουν και αντιλέγουν. Ενας ιρανός βουλευτής, ο Μαχμούτ Σαντεγί, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι συλληφθέντες είναι περισσότεροι από 3.700. Και η επίσημη εκδοχή για τους δύο νεαρούς κρατουμένους που «αυτοκτόνησαν» δεν πείθει. Ο ένας, ο Βαχίντ Χεϊντάρι, προσπαθούσε να επιβιώσει ως πλανόδιος μικροπωλητής στο Αράκ, στο Κεντρικό Ιράν. Συνελήφθη παραμονή Πρωτοχρονιάς, στη διάρκεια των διαδηλώσεων –για κατοχή ναρκωτικών, σύμφωνα με τις Αρχές. Ο τοπικός εισαγγελέας επιμένει πως υπάρχει βίντεο που τον δείχνει να αυτομαχαιρώνεται στο κελί όπου κρατούνταν. Αλλά το βίντεο ποτέ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και ο εισαγγελέας δεν εξήγησε πού βρήκε ο Χεϊντάρι το μαχαίρι.

Ο άλλος, ο 23χρονος φοιτητής Σίνα Γκανμπαρί, υποτίθεται ότι κρεμάστηκε μέσα στα αποχωρητήρια των φυλακών Εβίν της Τεχεράνης στις 6 Ιανουαρίου. «Υπάρχει τόση κίνηση σε αυτά τα αποχωρητήρια που μοιάζει σχεδόν αδύνατο να πάει οποιοσδήποτε κρατούμενος σε αυτά και να κρεμαστεί» σχολίασε ο Ιζα Σαχαρκίζ, ένας πολιτικός ακτιβιστής που έχει κρατηθεί πολλάκις στις διαβόητες αυτές φυλακές.

Ομάδα βουλευτών ζήτησε προχθές να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου και των δύο νεαρών. Την ίδια ώρα, μια διάσημη ιρανή ηθοποιός, η Μπαχάρε Ρανχάμα, δημοσίευε στο twitter μια σειρά από μηνύματα με τα οποία αμφισβητούσε την ιστορία του 23χρονου «τρομοκράτη» που σκοτώθηκε «σε συμπλοκή με τις δυνάμεις ασφαλείας». Σύμφωνα με ακτιβιστές, ο 24χρονος Ιρανοκούρδος Σαρού Γκαχρεμανί, ένας πρώην διανομέας σε εστιατόριο, τον οποίο η Ρανχάμα γνώριζε καλά, συνελήφθη την Πρωτοχρονιά στη διάρκεια διαδήλωσης και 11 ημέρες αργότερα παραδόθηκε στους γονείς του το άψυχο κορμί του. «Δεν ήταν ούτε παράνομος ούτε επικίνδυνος ούτε επαναστάτης», έγραψε η διάσημη ιρανή ηθοποιός, «δεν του άξιζε αυτό, δεν έχω καμία αμφιβολία». Τα tweets της έλαβαν χιλιάδες likes και retweets. Στη συνέχεια όμως η Ρανχάμα διέγραψε αρκετά από αυτά: ο τοπικός κυβερνήτης απαίτησε να μη «διασπείρει ψευδείς πληροφορίες».