Ηταν το πρώτο αυτογκόλ της χρονιάς στον αμφίρροπο αγώνα για το Brexit: μια αντιπροσωπεία επιφανών Brexiteers ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, συνάντησε τον ευρωπαίο αρχιδιαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και του χάρισε ένα καλάθι γεμάτο «αυθεντικά βρετανικά καλούδια»: κρασί, τζιν, τυρί, πίκλες, τσάι, μαρμελάδα πορτοκάλι, μάρμαϊτ (δημοφιλέστατο προϊόν επάλειψης από εκχύλισμα μαγιάς), τα άπαντα του Σαίξπηρ και μια βιογραφία του Τσόρτσιλ. Το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν με αυτή την… κίνηση αβροφροσύνης ήταν ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να υποτιμούν την παγκόσμια επιρροή της Βρετανίας και τη «σιδηρά βούλησή» της να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες για το Brexit αν δεν πάρει αυτό που θέλει.

Πόσο βρετανικά ήταν, όμως, τα δώρα των Brexiteers; Δεκάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων έσπευσαν να αποδομήσουν τη «βρετανικότητα» του καλαθιού, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα από τα περιεχόμενά του παρασκευάζονται με υλικά που προέρχονται από άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή έχουν εφευρεθεί στο εξωτερικό. Κάποιος παρατήρησε ότι η βρετανοολλανδικών συμφερόντων εταιρεία που παρασκευάζει τη μάρμαϊτ έχει προβλέψει ότι το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Το τρολάρισμα ολοκλήρωσε ένας σύμβουλος του Μπαρνιέ, γράφοντας στο twitter: «Του άρεσαν πολύ το Pinot Noir, το τυρί από το Ντόρσετ με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης από την ΕΕ και η μαρμελάδα με πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος από την ΕΕ».

Στη σοβαρή πλευρά της διαπραγμάτευσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει στη Βρετανία ότι αν αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία οι επιπτώσεις θα είναι δυσάρεστες. Σε επιστολή της προς επικεφαλής βρετανικών επιχειρήσεων, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ιδρύσουν ευρωπαϊκά παραρτήματα εάν θέλουν να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με κράτη της ΕΕ, καθώς η Βρετανία θα γίνει «τρίτη χώρα». Ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι προετοιμάζονται για να μην υπάρξει συμφωνία, για να εισπράξει την «πληρωμένη» απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν: «Μας εκπλήσσει που η Βρετανία εκπλήσσεται με το γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε για ένα ενδεχόμενο το οποίο έχει ανακοινωθεί από την ίδια τη βρετανική κυβέρνηση» δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, θυμίζοντας ότι τόσο ο Ντέιβις όσο και η Τερίζα Μέι έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Βρετανία προετοιμάζεται (και) για την περίπτωση μη συμφωνίας.

Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι, εφόσον η Βρετανία επιμείνει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, η εμπορική συμφωνία δεν θα συμπεριλάβει το Σίτι, εκτός αν το Λονδίνο δεχθεί να συνεισφέρει σημαντικά ποσά στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «δεν πρόκειται να πληρώσουμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές».