Είκοσι επιθέσεις αποτράπηκαν το 2017 στη Γαλλία, γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα στην εφημερίδα Le Progrès.

«Είκοσι επιθέσεις αποτράπηκαν στη Γαλλία το 2017. Πρέπει, επομένως, να είμαστε σε επαγρύπνηση όλη την ώρα. Δεν υπάρχει περιοχή σήμερα για την οποία μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει κίνδυνος» επισήμανε ο Κολόμπ.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός που είχε δημοσιοποιήσει το υπουργείο στα τέλη Νοεμβρίου, με αφορμή την άρση της κατάστασης συναγερμού, έκανε λόγο για 13 αποτραπείσες επιθέσεις.

Σύμφωνα με πηγή με γνώση της υπόθεσης, οι αρχές απέτρεψαν έκτοτε άλλες τρεις επιθέσεις. Την 7η Νοεμβρίου, σε επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας συνελήφθησαν στη Γαλλία και την Ελβετία 10 άνθρωποι, που διατύπωσαν «ανησυχητικές» προτάσεις υπέρ των ισλαμιστών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η επιχείρηση συνδεόταν με τη σύλληψη αυτό το καλοκαίρι ανήλικου που ήθελε να διαπράξει επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, άνδρας 21 ετών και γυναίκα 19 ετών, χωρίς εμφανή σχέση μεταξύ τους, σχεδίαζαν να διαπράξουν επίθεση. Συνελήφθησαν από τη γενική διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας (DGSI).

Σύλληψη τεσσάρων μελών της ίδιας οικογένειας

Ο άνδρας σκόπευε να επιτεθεί εναντίον στρατιωτικών και η γυναίκα να αναλάβει δράση στην επαρχία, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις έρευνες. Και οι δύο τελούν υπό κράτηση.

«Αλλες 4 υποθέσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του έτους κρίθηκαν τελικά από τις αντιτρομοκρατικές αρχές ως περιστατικά που φέρουν τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης» συμπλήρωσε η πηγή.

Μεταξύ αυτών, η σύλληψη τον Μάρτιο τεσσάρων μελών της ίδιας οικογένειας, εκ των οποίων δύο αδελφοί, μετά την ανακάλυψη στο Κλισί σου Μπουά υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού.

Τρεις από αυτούς τέθηκαν στις 6 Μαρτίου υπό επίσημη έρευνα και κατηγορούνται για σύσταση τρομοκρατικής εγκληματικής οργάνωσης.

Οι αντιτρομοκρατικές αρχές θεωρούν επίσης ότι ο 22χρονος που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών στη Λα Ρεϊνιόν, στις 27 Απριλίου, «φαίνεται πως ήθελε να πεθάνει ως μάρτυρας».

Αλλες δύο επιθέσεις απετράπησαν τον Ιούνιο, στη ανατολική Γαλλία και την περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.