Την ελπίδα ότι οι διαδηλώσεις στο Ιράν θα τερματιστούν σε μερικές μέρες εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του Ερντογάν.

Κατά την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία ο Ερντογάν χαρακτήρισε αρμόζουσα την στάση του Ροχανί, ο οποίος είπε ότι οι διαδηλωτές δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τον νόμο κατά την άσκηση του δικαιώματός τους για την πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το CNN Turk, ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι η Τουρκία τάσσεται κατά των ξένων παρεμβάσεων στο Ιράν.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε εξάλλου ότι η Τουρκία δεν έδωσε διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ για την επίλυση της διένεξης που διήρκεσε μήνες και οδήγησε τις δύο χώρες στην αναστολή των υπηρεσιών τους για την χορήγηση θεωρήσεων εισόδου (βίζα), σύμφωνα με το CNN Turk.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το Σάββατο.

Ανησυχία για εκφράζει η Γερμανία

Ανησυχία της για τις εξελίξεις στο Ιράν εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση και κάλεσε την κυβέρνηση της Τεχεράνης να σεβαστεί τις ελευθερίες έκφρασης και συγκέντρωσης και να επιδείξει προθυμία για διάλογο.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράν και κυρίως τις ειδήσεις για θανάτους και πολυάριθμες φυλακίσεις. Καλούμε την κυβέρνηση της Τεχεράνης να σεβαστεί τη ελευθερία για συγκέντρωση και έκφραση», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θεωρεί το να διαδηλώνουν οι άνθρωποι με θάρρος για τα οικονομικά και πολιτικά τους προβλήματα, όπως συμβαίνει αυτόν τον καιρό στο Ιράν, «θεμιτό και άξιο σεβασμού».

«Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει στις διαδηλώσεις με την προθυμία για διάλογο και αν κάποιοι διαδηλωτές χρησιμοποιούν βία, η πολιτεία πρέπει να αντιδρά με τα μέσα του κράτους δικαίου και όχι δυσανάλογα», κατέληξε η κυρία Ντέμερ.

Εξαρθρώθηκε «πυρήνας παλαιστινίων κατασκόπων του Ιράν»

Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι εξάρθρωσαν έναν πυρήνα Παλαιστίνιων κατασκόπων που είχαν στρατολογηθεί από Ιρανούς πράκτορες στη Νότια Αφρική.Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας Σιν Μπετ, σε τρεις Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ασκήθηκαν διώξεις για κατασκοπεία και τρομοκρατία. Οι άνδρες αυτοί φέρονται να ομολόγησαν ότι δέχτηκαν να εκτελέσουν αποστολές που τους ανέθεσε το Ιράν. Μεταξύ άλλων ήταν η προετοιμασία μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας και η παράδοση ισραηλινών καρτών SIM για κινητά τηλέφωνα στους ανθρώπους που τους έδιναν τις οδηγίες.

Σύμφωνα πάντα με τη Σιν Μπετ, ένας από τους συλληφθέντες, ο Μοχάμεντ Μαχάρμα, 20 ετών, προσπαθούσε να συγκροτήσει έναν «τρομοκρατικό πυρήνα» στη Δυτική Όχθη για λογαριασμό του Ιράν. Ο 29χρονος στρατολογήθηκε από τον εξάδελφό του, τον Μπασάρ Μαχάρμα, ο οποίος κατοικεί στη Νότια Αφρική και εργάζεται για λογαριασμό των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Επωφελούμενος από ένα ταξίδι του Μοχάμεντ στη Νότια Αφρική, ο Μπασάρ οργάνωσε συναντήσεις με Ιρανούς πράκτορες που έδωσαν στον 29χρονο οδηγίες για το πώς να συστήσει τον πυρήνα αυτόν. Πληρώθηκε 8.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του, κυρίως επειδή στρατολόγησε με τη σειρά του άλλους δύο Παλαιστίνιους από τη Χεβρώνα, την πόλη όπου κατοικούσε και ο ίδιος.

Η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας δεν διευκρινίζει αν η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής γνώριζε για τη δράση των Ιρανών ή για τις κινήσεις του Παλαιστίνιου στη χώρα.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών της Νότιας Αφρικής και η πρεσβεία του Ιράν στην Πρετόρια δεν έχουν αντιδράσει προς το παρόν στους ισχυρισμούς των ισραηλινών αρχών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υπόθεση αυτή δείχνει ότι «το Ιράν λειτουργεί με ανατρεπτικό και τρομοκρατικό τρόπο (…) δεν βοηθά απλώς τρομοκρατικές οργανώσεις όπως τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τον Ισλαμικό Τζιχάντ αλλά επίσης προσπαθεί να οργανώσει τρομοκρατικές ενέργειες εντός του κράτους του Ισραήλ, εναντίον των πολιτών του».

Η Σιν Μπετ δεν διευκρίνισε το πότε θα δικαστούν οι τρεις συλληφθέντες, ούτε αν έχουν συναντηθεί με δικηγόρο.