Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε την Τρίτη ότι εναπόκειται στη Νότια Κορέα να διεξάγει συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, αλλά η Ουάσιγκτον είναι επιφυλακτική για την ειλικρίνεια του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αν τέτοιες συνομιλίες πραγματοποιηθούν.

Στην ομιλία του για τη νέα χρονιά ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέφερε ότι ο δρόμος προς τον διάλογο ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και τη Σεούλ είναι «ανοικτός».

Μετά τις δηλώσεις αυτές, ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιόνγκ-γκιούν πρότεινε στη Βόρεια Κορέα να διεξαχθούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις 9 Ιανουαρίου προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Αν οι δύο χώρες αποφασίσουν ότι θέλουν να διεξάγουν συνομιλίες, αυτό σίγουρα θα αποτελεί επιλογή τους», τόνισε η Νάουερτ.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ίσως να προσπαθεί να προκαλέσει ένα είδος διχασμού μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ της δικής μας χώρας και της Νότιας Κορέας. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί… Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την ειλικρίνεια του Κιμ Γιονγκ Ουν να συμμετάσχει σε συνομιλίες».