Δραματική έκκληση απευθύνει η UNICEF για τη σωτηρία των παιδιών στις εμπόλεμες ζώνες, με την οργάνωση να υπογραμμίζει ότι εκτός από θύματα υποσιτισμού και ψυχικών τραυμάτων, όλο και περισσότερα παιδιά, γίνονται πιο συχνά στόχος των συγκρούσεων.

Ειδικότερα, το Unicef Children’s Fund εκτιμά την κατάσταση πολλών παιδιών σε περιοχές κρίσης και διαπιστώνει πως συχνά χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες ή ως στρατιώτες.

Οι εμπλεκόμενες ομάδες φαίνεται ότι αγνοούν το διεθνές δίκαιο που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των πιο ευάλωτων, δήλωσε ο Manuel Fontaine, διευθυντής των προγραμμάτων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της UNICEF.

Σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ για την παιδική προστασία, τα παιδιά χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως ανθρώπινες ασπίδες, σκοτώνονται , ακρωτηριάζονται ,παίρνουν μέρος ακόμη και στις μάχες . Ο βιασμός, ο εξαναγκαστικός γάμος, η απαγωγή και η υποδούλωση είναι στην ημερήσια διάταξη στο Ιράκ , τη Συρία , την Υεμένη, τη Νιγηρία, τη Νότια Σουδάν και τη Βιρμανία.

Τα παιδιά εκτίθενται σε επιθέσεις και τη βία στα σπίτια τους, στα σχολεία ακόμη και σε παιδικές χαρές, λέει ο Fontaine. Οι επιθέσεις αυτές συνεχίζονται κάθε χρόνο. «Δεν πρέπει να κωφεύουμε, μια τέτοια κτηνωδία δεν πρέπει να φαίνεται …φυσιολογική στα μάτια μας.»

Μόνο στο Αφγανιστάν, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, σκοτώθηκαν περίπου 700 παιδιά. Στη Νιγηρία και στο Καμερούν, η τρομοκρατική ομάδα Μπόκο Χάραμ ανάγκασε τουλάχιστον 135 παιδιά να λειτουργήσουν ως βομβιστές αυτοκτονίας.

Στο Ιράκ και τη Συρία, τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες. Στην Υεμένη, τουλάχιστον 5.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες πολέμου. Περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται βοήθεια.