Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων που άφησε πίσω της η φονική τροπική καταιγίδα Τεμπίν, που σαρώνει από την Παρασκευή τις νότιες Φιλιππίνες, με τις αρχές να κάνουν λόγο ήδη για εκατοντάδες νεκρούς κι αγνοούμενους.

Σχεδόν 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 70.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του καταστροφικού περάσματος της τροπικής καταιγίδας Τεμπίν που σαρώνει από την Παρασκευή το νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, κυρίως τη νήσο Μιντανάο.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των αρχών σήμερα, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 182 έναντι 133 προηγουμένως. Επιπλέον, τουλάχιστον 150 άνθρωποι αγνοούνται.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους εκ των οποίων οι 50.000 βρήκαν καταφύγιο στα κέντρα υποδοχής των αρχών.

Οι περισσότερες σοροί ανασύρθηκαν το Σάββατο από τα νερά του ποταμού Σαλόγκ στο Μιντανάο, όπου η καταιγίδα Τεμπίν προκάλεσε κατακλυσμιαίες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν του επιτέθηκε ένας κροκόδειλος στο δυτικό τμήμα του αρχιπελάγους, στη νήσο Παλαουάν, ενώ επιχειρούσε να δέσει το σκάφος του ενόψει της άφιξης των ακραίων καιρικών φαινομένων, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας της πόλης Σαπάντ, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τον Ράντο Σαλβασιόν, τα πτώματα που ανέσυραν οι αρχές στο Σαλόγκ προέρχονταν από την περιοχή Σαλβαντόρ.

Επιπλέον, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ορεινό χωριό Νταλάμα, κοντά στην πόλη Τουμπόντ.

«Η στάθμη το ποταμού ανέβηκε και η πλειονότητα των σπιτιών (στη Νταλάμα) παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Το χωριό εξαφανίστηκε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκέρι Παράμι, της αστυνομίας του Τουμπόντ.

Αστυνομικοί, στρατιώτες κα εθελοντές συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και με φτυάρια προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που έχουν καταπλακωθεί από όγκους λάσπης και να απομακρύνουν τα χαλάσματα σε αυτό το αγροτικό χωριό με πληθυσμό 2.000 κατοίκους, πρόσθεσε ο Γκέρι Παράμι.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν επίσης διακοπές στην ηλεκτροδότηση και το δίκτυο τηλεπικοινωνιών.