Ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Χιλής Αλεχάντρο Γκιγιέ αναγνώρισε την «οδυνηρή ήττα» του στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, η οποία ακολουθεί την ομάδα των χωρών της Λατινικής Αμερικής που κάνουν στροφή προς τη δεξιά.

Με καταμετρημένο το 96,31% των ψηφοδελτίων, στη χώρα που κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην εξόρυξη χαλκού, ο πρώην πρόεδρος (την περίοδο 2010-2014)και δισεκατομμυριούχος Σεμπαστιάν Πινιέρα, τη νίκη του οποίου προτιμούσαν σαφώς οι επενδυτές και οι χρηματαγορές, συγκεντρώνει το 54,7% των ψήφων, σύμφωνα με τη Servel, την εκλογική επιτροπή της Χιλής. Ο Γκιγιέ λαμβάνει το 45,43%.

Ο Γκιγιέ, πρώην δημοσιογράφος, γερουσιαστής και συγκριτικά νέος στην πολιτική, προέτρεψε τον Πινιέρα να μην ανατρέψει αλλά αντιθέτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η απερχόμενη κεντροαριστερή πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ.

Ο Πινιέρα έχει δεσμευτεί να τερματίσει τις προοδευτικές και σε ορισμένες περιπτώσεις τολμηρές μεταρρυθμίσεις της προκατόχου του -αποποινικοποίηση της άμβλωσης, νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων, σταδιακή πορεία προς τη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση… – και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η διαφορά του Πινιέρα με τον Γκιγιέ ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, με βάση τις οποίες η μάχη θα ήταν η πιο αμφίρροπη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.