Καθώς οι ευρωπαίοι ακροδεξιοί ηγέτες συγκεντρώνονταν στην Πράγα το Σάββατο προκειμένου να διαμορφώσουν κοινή στάση σε διάφορα θέματα, μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον τους με τους συμμετέχοντες να τους γιουχάρουν, να καταγγέλλουν τον λαϊκισμό και την ξενοφοβία και να φωνάζουν «Ντροπή!».

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων η Μαρίν Λεπέν και ο Γκέερτ Βίλντερς, στο πλαίσιο της εθνικιστικής συμμαχίας Ευρώπη των Κρατών και της Ελευθερίας, συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο που βρίσκεται λίγο μακριά από το κέντρο της Πράγας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στη συνέντευξη Τύπου ο Ολλανδός Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας, κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει πιο περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές και τόνισε πως η συνάντηση θα δημιουργήσει μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ κομμάτων που συμμερίζονται την ίδια ιδεολογία. «Σε 30 με 50 χρόνια, η Τσεχία θα περιστοιχίζεται από χώρες με πληθυσμούς όπου το 20% θα είναι μουσουλμάνοι», τόνισε. «Η Τσεχία θα γίνει σαν την Λωρίδα της Γάζας. Χρειάζεται να σταματήσουμε τη μαζική μετανάστευση ακόμα και εάν χρειασθεί να χτίσουμε τείχη».

Οικοδεσπότης της συνάντησης ήταν το αντιισλαμικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας, που προέκυψε ως ισχυρή πολιτική δύναμη στις τσεχικές εκλογές του Οκτωβρίου κερδίζοντας 11% των ψήφων. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι μια αποεθνικοποιημένη οντότητα που την κυβερνούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών», ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος Τόμιο Οκαμούρα, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η Ευρώπη απειλείται από τον εκφυλισμό παραδοσιακών αξιών και την καταπίεση του πατριωτισμού. Η Λεπέν, ο Βίλντερς και ο Οκαμούρα κατηγόρησαν την ΕΕ ότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών υιοθετώντας τις ποσοστώσεις για μετανάστες από τη Μέση Ανατολή που ζητούν άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Επειδή μας αρέσει η Ευρώπη, λέμε ότι η ΕΕ θα την σκοτώσει», είπε η Λεπέν.

Στην Πολωνία και την Ουγγαρία, η αντιμεταναστευτική και λαϊκιστική ρητορική έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή, όμως στην Τσεχία βοήθησε τον εκκεντρικό και ευρωσκεπτικιστή δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις να γίνει πρωθυπουργός στις τελευταίες εκλογές. Τον τελευταίο καιρό στην Τσεχία –όπου η κοινότητα των μουσουλμάνων είναι λιγότερη του 0,02% του συνολικού πληθυσμού –έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιθέσεις εναντίον των μειονοτήτων, τόσο οι λεκτικές όσο και οι σωματικές.