«Ευάλωτος», «έμβρυο», «βάσει στοιχείων», «δικαίωμα», «ποικιλομορφία», «διεμφυλικός», «επιστημονικά αποδεδειγμένο». Τη χρήση αυτών των λέξεων απαγόρευσε η κυβέρνηση Τραμπ στους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, την πιο σημαντική υπηρεσία στις ΗΠΑ για τη δημόσια υγεία. Απαγορεύεται, δηλαδή, να τις χρησιμοποιούν προκειμένου να εξηγήσουν τάσεις στην υγεία, μια εντολή η οποία εμπεριέχει συντηρητική στροφή στον ορισμό ζητημάτων όπως οι αμβλώσεις ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός, κάτι που ο Λευκός Οίκος ήδη έχει προωθήσει σε άλλους τομείς του κρατικού μηχανισμού.

Αν και για κάποιες από αυτές τις λέξεις, η κυβέρνηση προσφέρει εναλλακτικές εκφράσεις, η αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τους τρόπους συζητήσεων για τα ζητήματα αυτά. Πάντως επισήμως δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για την απαγόρευση των συγκεκριμένων λέξεων και εκφράσεων από την σφαίρα της δημόσιας υγείας.

Εναλλακτικές εκφράσεις. Οπως γράφει η εφημερίδα «Washington Post» που αποκάλυψε την είδηση, οι εναλλακτικές εκφράσεις υποδηλώνουν την ιδεολογική βαρύτητα της απόφασης. Για παράδειγμα, αντί της χρήσης της φράσης «επιστημονικά αποδεδειγμένο», οι επιστήμονες στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών θα πρέπει να χρησιμοποιούν την έκφραση «το Κέντρο βασίζει τις προτάσεις του σε επιστημονικά δεδομένα ενώ λαμβάνει υπόψιν τα μέτρα και τις επιθυμίες κοινωνικών ομάδων». Ετσι επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Τραμπ –έθεσε επικεφαλής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος έναν άνθρωπο που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον –υποτιμά την αξία των επιστημονικών παρατηρήσεων και αποδείξεων καθώς και των στοιχείων που προκύπτουν.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλοφίλων ανέφεραν πως η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει την έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης για τα θέματα του σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και για τις αμβλώσεις.

Από την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, διάφορα υπουργεία έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναφέρονται σε ευαίσθητα θέματα. Το υπουργείο Υγείας έχει αφαιρέσει από την ιστοσελίδα του πληροφορίες που απευθύνονταν κυρίως στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων, όπως τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αναζητήσουν, ενώ έχουν αφαιρεθεί και οι οδηγίες για βοήθεια σε θύματα trafficking. Ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί επίσης να εμποδίσει την ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις διεμφυλικών ατόμων, αν και πριν λίγες ημέρες η Δικαιοσύνη μπλοκάρισε την σχετική εντολή του.

Πέραν του θέματος που γεννάται ή της πρόθεσης της κυβέρνησης, η απαγόρευση αυτών των λέξεων δημιουργεί τον κίνδυνο να προκληθούν ασάφειες μια και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών πραγματοποιεί διάφορες μελέτες για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, το AIDS, την ηπατίτΙδα και τη φυματίωση. Κάποιες από τις απαγορευμένες λέξεις αφορούν συγκεκριμένες ομάδες, ενώ η χρήση της λέξης «έμβρυο» ήταν συχνή στις έρευνες του Κέντρου για τον ιό Ζίκα.

Σε άλλες υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος, πληροφορίες που αφορούσαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη αφαιρέθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα, καθώς και links για υλικό που ήταν χρήσιμο στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα ήθελαν να μάθουν για την κλιματική αλλαγή. Εδώ και μήνες, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή –οι ΗΠΑ πλέον είναι η μόνη χώρα που δεν συμμετέχει στις προσπάθειες για τον περιορισμό της έκλυσης αερίων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

«Παράλογο, βλακώδες και οργουελικό»

«Είστε σοβαροί; Μήπως κάνετε πλάκα;». Αυτές ήταν οι αντιδράσεις των επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών που συμμετείχαν στη σύσκεψη στην οποία τους ανακοινώθηκε η απαγόρευση των επτά λέξεων και εκφράσεων από την κυβέρνηση. Εκείνοι που είχαν αναλάβει την ευθύνη να μεταφέρουν την απόφαση δεν ήξεραν πώς να απαντήσουν. Μέχρι στιγμής δεν έχει κοινοποιηθεί η απαγόρευση στους 12.000 εργαζομένους στο Κέντρο, σύμφωνα με τη «Washington Post», όμως, σύμφωνα με πηγή μέσα από την υπηρεσία, η απαγόρευση είναι πιθανόν να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους αναλυτές, οι οποίοι προετοιμάζουν τον προϋπολογισμό του Κέντρου για το 2019, που πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι τον Φεβρουάριο. Επιστήμονας του Κέντρου δήλωσε στον δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας ότι δεν μπορεί να θυμηθεί κάποια άλλη στιγμή κατά την οποία τα έγγραφα του προϋπολογισμού έπρεπε να διορθωθούν επειδή κάποιες από τις λέξεις ή τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται θεωρούνται αμφιλεγόμενες. Μάλιστα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν πως η απόφαση ελήφθη ώστε να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να επικυρωθεί πιο εύκολα ο προϋπολογισμός του Κέντρου από υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

«Είναι παράλογο και οργουελικό, είναι βλακώδες και οργουελικό» δήλωσε πρώην μέλος της κυβέρνησης. «Το χειρότερο είναι πως δίνουν εντολή να μη χρησιμοποιούνται οι φράσεις αυτές για να εξασφαλίσουν τα χρήματα που χρειάζονται από τη Γερουσία. Είναι σαν να κοροϊδευόμαστε εν γνώσει μας».