Η υποστήριξη των καταναλωτών επέτρεψε να αποφευχθεί το ταμείο ανεργίας για ογδόντα εργαζόμενους της εταιρείας Melegatti, που παράγει τα παραδοσιακά ιταλικά γλυκά των Χριστουγέννων, το «πανεττόνε» και το «παντόρο». Στην ιστορική αυτή εταιρεία απασχολούνται και διακόσιοι πενήντα εποχικοί εργαζόμενοι.

Το μαλτέζικο fund που αγόρασε πρόσφατα την επιχείρηση, η οποία βρίσκεται κοντά στη Βερόνα, είχε ανακοινώσει την αναγκαστική προσφυγή σε ταμείο ανεργίας για τους ογδόντα εργαζομένους της.

Αιτία της απόφασης αυτής, το ότι η εργοδοσία θεώρησε πως δεν θα μπορούσαν να παραχθούν εγκαίρως τα ιταλικά γλυκά των Χριστουγέννων και ότι οι πωλήσεις δεν θα κάλυπταν σε καμία περίπτωση το πάγιο κόστος των μισθών του προσωπικού.

Οι αγορές και οι παραγγελίες πολλαπλασιάστηκαν

Χάρη, όμως, σε κύμα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε, κυρίως μέσω Διαδικτύου, πολλοί Ιταλοί πήγαν κατευθείαν στο εργοστάσιο, ζητώντας να αγοράσουν το πανεττόνε και το παντόρο, για να ενισχύσουν τους εργαζόμενους.

Οι αγορές και οι παραγγελίες συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας εμπιστοσύνη στην αγορά.

Βασιζόμενοι σε αυτά τα θετικά μηνύματα, οι νέοι ιδιοκτήτες της Melegatti αποφάσισαν να αυξήσουν την παραγωγή, και αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων να επικεντρωθούν στο ιταλικό πασχαλινό γλυκό «colomba», που σημαίνει «περιστέρι».

Τουτέστιν, οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά, χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε ταμείο ανεργίας.

Οπως υπογραμμίζει στο σύνολό του ο ιταλικός Τύπος, πρόκειται για ωραία, αυθεντική ιστορία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, η οποία εκφράζει το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων.