Στη σκιά του Brexit, τα ευρωπαϊκά έθνη πρόκειται να κάνουν ένα βήμα προς

την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της ΕΕ. Στη διάρκεια της διήμερης

Συνόδου Κορυφής αποφασίζεται η υλοποίηση της αμυντικής ενοποίησης των

«25», μια φιλοδοξία που υπήρχε εδώ και 70 χρόνια…

Διασκεδάζοντας τις αρνητικές για την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντυπώσεις από το Brexit, οι «25» -οι χώρες της ΕΕ εκτός Δανίας και Μάλτας- θα θεσμοθετήσουν την Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Αμυνα (PESCO), που προβλέπει χρηματοδότηση και ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.

Προσπάθεια για την οικοδόμηση στρατιωτικών διασυνδέσεων απέτυχαν στο παρελθόν. Πρώτη η Γαλλία τη δεκαετία του ’50, αλλά στη συνέχεια και η Βρετανία, η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, επεδίωξε να ματαιώσει την αμυντική συνεργασία της ΕΕ, αντιτιθέμενη σε ο,τιδήποτε μπορεί να οδηγήσει προς έναν ευρωπαϊκό στρατό.

Ωστόσο, η PESCO δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ, το οποίο θα διατηρήσει τον πρωταρχικό του ρόλο στην υπεράσπιση της Ευρώπης.

Στόχος της PESCO είναι η εξοικονόμηση πόρων. Αλλωστε υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, οι χώρες μέλη δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για ξεχωριστούς στρατούς.

«Καμία χώρα – μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες της από μόνη της» δήλωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι χθες, Τετάρτη. «Αυτός είναι και ο λόγος που τα 3/4 των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα» τόνισε.

Το «σήμα» για τη θεσμοθέτηση της PESCO θα δοθεί στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.