Συζητά η Σύνοδος Κορυφής

Στρατιωτική ενοποίηση των «25» της ΕΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2017 15:24 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14/12/2017 15:46 |
Στρατιωτική ενοποίηση των «25» της ΕΕ

Στη σκιά του Brexit, τα ευρωπαϊκά έθνη πρόκειται να κάνουν ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της ΕΕ. Στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής αποφασίζεται η υλοποίηση της αμυντικής ενοποίησης των «25», μια φιλοδοξία που υπήρχε εδώ και 70 χρόνια...

Διασκεδάζοντας τις αρνητικές για την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντυπώσεις από το Brexit, οι «25» -οι χώρες της ΕΕ εκτός Δανίας και Μάλτας- θα θεσμοθετήσουν την Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Αμυνα (PESCO), που προβλέπει χρηματοδότηση και ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.

Προσπάθεια για την οικοδόμηση στρατιωτικών διασυνδέσεων απέτυχαν στο παρελθόν. Πρώτη η Γαλλία τη δεκαετία του '50, αλλά στη συνέχεια και η Βρετανία, η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, επεδίωξε να ματαιώσει την αμυντική συνεργασία της ΕΕ, αντιτιθέμενη σε ο,τιδήποτε μπορεί να οδηγήσει προς έναν ευρωπαϊκό στρατό.

Ωστόσο, η PESCO δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ, το οποίο θα διατηρήσει τον πρωταρχικό του ρόλο στην υπεράσπιση της Ευρώπης.

Στόχος της PESCO είναι η εξοικονόμηση πόρων. Αλλωστε υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, οι χώρες μέλη δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για ξεχωριστούς στρατούς.

«Καμία χώρα - μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες της από μόνη της» δήλωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι χθες, Τετάρτη. «Αυτός είναι και ο λόγος που τα 3/4 των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα» τόνισε.

Το «σήμα» για τη θεσμοθέτηση της PESCO θα δοθεί στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

3
zz
16/12/2017 16:03
Όνειρα απατηλά ο στρατός της ΕΕ , και ας πούμε έγινε ποιες χώρες θα βάλουν το χέρι βαθειά στη τσέπη , πρώτη και καλλίτερη η ΕΛΛΑΔΑ με αυξημένο αμυντικό προϋπολογισμό λόγο Τουρκιάς , διότι απλά δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους Σάξονες μας πούλησαν πολλές φορές άλλη μια φορά δεν θα τους βλάψει , ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στον ενωμένο Ευρωπαϊκό στρατό , πάντως όχι εμείς αυτό είναι σίγουρο , ξανά Γερμανοί , Γάλλοι , Αυστριακοί , Ιταλοί , Ισπανοί , και ίσως Πολωνοί , όλοι οι άλλοι απλές οδοντόκρεμες θα είναι , εάν κάποιος περιμένει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και άλλες χώρες γελιόμαστε , ποιος θα βάλει η Βουλγαρία , η μήπως η Ουγγαρία , η μήπως η Κροατία , η μήπως η μήπως , καλά τα λόγια αλλά η άμυνα μας πρέπει να είναι ανεξάρτητη , διότι ο εκβιασμός θα πέφτει σύννεφο όπως σήμερα με το ΝΑΤΟ έτσι και αύριο με τον ενωμένο Ευρωπαϊκό στρατό , μην έχετε καμία αμφιβολία , τέτοιους σύμμαχους είχαμε και στην Μικρασιατική καταστροφή τα αποτέλεσμα γνωστό .
Λάκης
15/12/2017 02:45
Επί τέλους να γίνει ένα βήμα! Χωρίς εξωτερική, οικονομική και αμυντική πολιτική κοινή "ενωμένη" Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει!
Καραγιαννίδης Κ.
14/12/2017 20:34
Μακάρι ! Ίσως έτσι κοπεί ο βήχας του Ερντογάν .