Οι Αμερικανοί εκτιμούν πως η αμερικανική κοινωνία είναι πολύ πιο διεφθαρμένη απ’ ό,τι ήταν πριν από την άνοδο στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με έρευνα που είδε την Τρίτη το φως της δημοσιότητας.

Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτώμενους εκτιμούν πως οι πράξεις διαφθοράς αυξήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, από περίπου τρεις στους δέκα τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

Η διαφθορά είναι ενδημικό πρόβλημα στον Λευκό Οίκο για το 44% των ερωτηθέντων Αμερικανών, ποσοστό αυξημένο κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Και το Κογκρέσο είναι εκείνο που αναφέρεται πιο συχνά ως διεφθαρμένο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες εκτιμούσαν το 2016, πως η κυβέρνηση απέτυχε στον αγώνα της κατά της διαφθοράς, το ποσοστό αυτό έχει φθάσει το 70% σήμερα.

«Οι αιρετοί μας απέτυχαν (στις προσπάθειες) να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη όσον αφορά την ικανότητα της Ουάσινγκτον να τίθεται στην υπηρεσία του λαού. Εξακολουθούν να θεωρούνται εκπρόσωποι συμφερόντων μιας επιχειρηματικής ελίτ», σχολίασε η Ζόι Ράιτερ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικώς σε δείγμα 1.005 ενηλίκων από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο με περιθώριο λάθους 3,1%.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε στους γιους του τον καθημερινό έλεγχο των επιχειρήσεών του, αλλά διατήρησε όλα τα μερίδιά του στην Οργάνωση Τραμπ. Με μια αυτοκρατορία που διαθέτει παρακλάδια σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων του Αμερικανού προέδρου.