Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Τρίτη, ότι ο κόσμος «χάνει τη μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής, απευθυνόμενος σε δεκάδες ηγέτες και διευθυντές εταιρειών, στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα «One planet summit» που φιλοξενείται στο Παρίσι.

«Δεν προχωρούμε αρκετά γρήγορα. Και αυτό είναι η τραγωδία. Πρέπει όλοι μας να δράσουμε γιατί όλοι θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, στην ομιλία του ενώπιον εκπροσώπων 127 χωρών και διεθνών οργανισμών.

«Δεν θα μπορούμε να πούμε ότι δεν γνωρίζαμε», επέμεινε ο Μακρόν.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι το να στηρίζει κανείς την ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα –τα οποία ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη– ισοδυναμεί με το να «επενδύει στο χαμό» μας.

Ο «πόλεμος» κατά της κλιματικής αλλαγής «δεν έχει κερδηθεί», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε σε συνέντευξη του την Τρίτη ότι: «Μία όλο και ισχυρότερη κινητοποίηση, ένα σοκ στους τρόπους παραγωγής είναι αναγκαίο για τον έλεγχο της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω του ορίου των 2 βαθμών Κελσίου».

Όπως είπε στην εφημερίδα Le Monde: «Απέχουμε πολύ από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον έλεγχο της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω του ορίου των 2 βαθμών, και, ει δυνατόν, του 1,5 βαθμού. Χωρίς μία ισχυρότερη κινητοποίηση, ένα σοκ στους τρόπους παραγωγής και ανάπτυξης, δεν θα τα καταφέρουμε».

Ο Ε. Μακρόν, προειδοποιεί στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, για να συμπέσει με την σύνοδο κορυφής «One Planet» που πραγματοποιείται στο Παρίσι: «Οι διεθνείς δεσμεύσεις μάς τοποθετούν σήμερα σε μία προοπτική ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3,5 βαθμούς».

Η Συμφωνία του Παρισιού που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της COP21 «αποδυναμώθηκε εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης αποχώρησης» που ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο, λέει.

«Αυτό που θα σώσει το Κλίμα δεν είναι οι κλασικές μεγάλες διπλωματικές σύνοδοι, είναι μία κινητοποίηση κάθε μέρα, είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια, είναι η συνεχής παρακίνηση και είναι το σύνολο των συνιστωσών της κοινωνίας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο σχεδιάστηκε αυτή η σύνοδος κορυφής. Στόχος της είναι ο συνδυασμός των μηνυμάτων αποτροπιασμού -διότι οι άνθρωποι έχουν αποκοιμηθεί- και μία έκκληση για κινητοποίηση, για συγκεκριμένη δραστηριοποίηση. Από τη Συμφωνία του Παρισιού, πληθώρα προγραμμάτων έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν περιέλθει σε ύπνωση», λέει ο Εμανουέλ Μακρόν.