«Για το θεαθήναι» χαρακτηρίζει τις απειλές που ανταλλάσσουνΒόρεια Κορέα και ΗΠΑ, ο αμερικανός πρώην μπασκετμπολίστας, του ΝΒΑ Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος δηλώνει φίλος τόσο του Κιμ Γιονγκ Ουν όσο και του Ντόναλντ Τραμπ. Κανείς δεν έχει το δάχτυλο στο κουμπί με τα πυρηνικά όπλα, υποστηρίζει ο Ντ. Ρόντμαν, σε συνέντευξη του στο AFP από το Πεκίνο όπου βρίσκεται αναμένοντας ειδική άδεια για να μεταβεί για μια ακόμη φορά στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο εκκεντρικός πρώην παίκτης των Chicago Bulls δήλωσε ότι ελπίζει «να αποκλιμακώσει την ένταση» μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, οι ηγέτες των οποίων ανταλλάσσουν απειλές για κήρυξη πολέμου.

Προκειμένου να συμβεί αυτό πρότεινε τη διοργάνωση ενός αγώνα μπάσκετ στο Πεκίνο μεταξύ Βορειοκορεατών και παικτών από το αμερικανικό έδαφος του Γκουάμ, ένα νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό το οποίο η Πιονγκγιάνγκ είχε απειλήσει να εξοντώσει με πυραύλους.

Μια τέτοια συνάντηση θα αποδείκνυε ότι δεν υπάρχει «μίσος» μεταξύ των δύο χωρών, εξήγησε ο Ρόντμαν.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην μπασκετμπολίστα, είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που είναι ταυτόχρονα φίλος του Κιμ Γιονγκ -Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο ηγέτες είναι «άνθρωποι αντίστοιχης ιδιοσυγκρασίας», παρατηρεί ο Ρόντμαν, «τους αρέσει να ελέγχουν».

Ο Ρόντμαν έχει επισκεφθεί τουλάχιστον πέντε φορές την Πιονγκγιάνγκ. Στη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού τον Ιούνιο δεν έγινε δεκτός από τον Κιμ Γιονγκ- Ουν, όμως τον είχε συναντήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις προηγούμενες επισκέψεις του.

Οι δύο άνδρες τραγούδησαν τραγούδια ροκ, «κάπνισαν πούρα» και έπαιξαν μπάσκετ, διότι ο Κιμ «ζει και αναπνέει για το μπάσκετ», σύμφωνα με τον Ρόντμαν.

Μάλιστα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης πήγε τον Αμερικανό φίλο του στο νησί που διαθέτει και το χιονοδρομικό του κέντρο, ενώ του επέτρεψε να πάρει στα χέρια του την κόρη του, που τότε ήταν μωρό.

Ο Κιμ Γιονγκ–Ουν είναι ένας άνδρας «του 21ου αιώνα», που είναι όμως αναγκασμένος να ακολουθεί τον δρόμο που έχουν χαράξει «τύραννοι», όπως ο πατέρας και ο παππούς του, εκτιμά ο πρώην μπασκετμπολίστας.

«Μάλλον θα ήθελε να κάνει πολλά πιο θετικά πράγματα, όμως η δομή του συστήματος δεν του το επιτρέπει (…) Θα ήθελε να κάνει την αλλαγή που θα επιτρέψει στον λαό του να είναι πιο ελεύθερος», τόνισε.