Μετά την απόπειρα στη Νέα Υόρκη

Ο Τραμπ ζητά αυστηρότερο πλαίσιο μετανάστευσης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2017 01:33 |
Ο Τραμπ ζητά αυστηρότερο πλαίσιο μετανάστευσης
Ο Τραμπ επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι ο ύποπτος για την απόπειρα στη Νέα Υόρκη (απ' όπου η φωτογραφία) μετοίκησε στις ΗΠΑ εξασφαλίζοντας βίζα για συγγενείς νόμιμων μεταναστών στη χώρα.Πηγή: (RΕUΤΕRS)

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την επίθεση που είχε ως συνέπεια να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι στο μετρό της Νέας Υόρκης, το Κογκρέσο να μεταρρυθμίσει το «υπερβολικά επιεικές» σύστημα μετανάστευσης στις ΗΠΑ, που «επιτρέπει σε πάρα πολλούς επικίνδυνους ανθρώπους» να εισέρχονται στη χώρα.

Ο ρεπουμπλικάνος υπογράμμισε ότι ο ύποπτος για την επίθεση, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία, μετεγκαταστάθηκε στη χώρα χάρη στη νομοθεσία που επιτρέπει οικογενειακές επανενώσεις προσφύγων και μεταναστών, κάτι που αποκαλεί «αλυσιδωτή μετανάστευση»• η πολιτική αυτή για τον Τραμπ είναι «ασύμβατη με την εθνική ασφάλεια» της χώρας του.

Ο όρος «αλυσιδωτή μετανάστευση», τον οποίο καθιέρωσαν συντηρητικοί πολέμιοι της μετανάστευσης, αφορά ανθρώπους που εξασφαλίζουν θεωρήσεις διαβατηρίου για να μπουν στις ΗΠΑ διότι κάποιος στενός συγγενής τους (αδελφός, αδελφή, γονιός, παιδί... ) έχει ήδη λάβει άδεια νόμιμης παραμονής.

«Επειγόντως μεταρρύθμιση»

«Η απόπειρα δολοφονικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη σήμερα (σσ: τη Δευτέρα) - η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη μέσα σε δύο μήνες - υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι είναι ανάγκη επειγόντως το Κογκρέσο να προωθήσει δια νόμου μεταρρύθμιση (του συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης) για να προστατεύσει τους Αμερικανούς», υπογράμμισε ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του.

Υπερασπιζόμενος το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα, που απαγορεύει μόνιμα την έλευση στη χώρα των υπηκόων επτά χωρών (Υεμένη, Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σομαλία, Βόρεια Κορέα, Τσαντ), ο Τραμπ έκρινε ότι αποτέλεσε απλά «βήμα μπροστά» ώστε το σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης να γίνει ασφαλέστερο.

«Το Κογκρέσο πρέπει να τερματίσει την αλυσιδωτή μετανάστευση», αξίωσε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας εξάλλου την πεποίθησή του ότι οι δράστες τρομοκρατικών ενεργειών αξίζουν να τους επιβάλλονται «οι βαρύτερες ποινές», συμπεριλαμβανομένης της εσχάτης σε ορισμένες περιπτώσεις.