Ως «απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης» αντιμετωπίζει η αστυνομία της Νέας Υόρκης την χθεσινή έκρηξη κοντά στην κεντρική πλατεία Τάιμς Σκουέαρ. Την έκρηξη προκάλεσε ο 27χρονος Ακάγεντ Ούλαχ, ο οποίος είχε δεμένο στο σώμα του «υποτυπώδη εκρηκτικό μηχανισμό». Οταν εξερράγη τραυματίσθηκε μαζί με άλλα τρία άτομα που βρίσκονταν κοντά του.

Ο νεαρός, που υπέστη εγκαύματα, όταν συνελήφθη δήλωσε την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στον τερματικό σταθμό των λεωφορείων, μόλις ένα τετράγωνο από την πλατεία αλλά σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης, ο οποίος έχει καταγωγή από το Μπανγκλαντές, ήθελε να πυροδοτήσει μέσα σε βαγόνι του μετρό τον μηχανισμό. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο ο μηχανισμός ήταν «ερασιτεχνικού επιπέδου».

Το περιστατικό συνέβη στις 7.30 η ώρα το πρωί στη Νέα Υόρκη, ώρα κατά την οποία, σύμφωνα με τον δήμαρχο της μεγαλούπολης Μπιλ ντε Μπλάζιο «αρχίζει η πρωινή κίνηση». Το σκεπτικό του είναι πως πρόκειται για «απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης», καθώς στόχος του Ούλαχ ήταν να προκαλέσει όσο περισσότερα θύματα μπορούσε. «Για όλους τους Νεοϋορκέζους η ζωή περιστρέφεται γύρω από το μετρό. Οταν ακούμε για επίθεση στο μετρό, ανησυχούμε πάρα πολύ», πρόσθεσε.

Το περιστατικό κατεγράφη σε κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «New York Post» διακρίνεται καπνός και ένας άντρας ξαπλωμένος στη στοά που συνδέει το σταθμό του μετρό στην Times Square με τον σταθμό των λεωφορείων. «Προκλήθηκε πανικός καθώς όλοι προσπαθούσαν να ανέβουν στις σκάλες για να απομακρυνθούν», περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας. «Ημασταν όλοι φοβηθήκαμε και τρέχαμε φωνάζοντας». Η Αλίσια Βλοντκοφσκι, καθόταν σε εστιατόριο μέσα στο σταθμό των λεωφορείων. «Ξαφνικά, είδα μια ομάδα ανθρώπων να τρέχουν σαν τρελοί. Μια γυναίκα έπεσε. Την αγνόησαν και την ποδοπάτησαν, κανείς δεν σταμάτησε να την βοηθήσει, τόσος τρόμος επικρατούσε», περιγράφει.

Ο σταθμός των λεωφορείων έκλεισε προσωρινά ενώ αποκλείστηκαν και όλοι οι γύρω δρόμοι για αρκετές ώρες. Το ίδιο συνέβη και με τον σταθμό του μετρό της Times Square, που είναι από τους πιο πολυσύχναστους του δικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ύποπτος βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες επτά χρόνια και διέμενε στο Μπρούκλιν. Οι Αρχές εξετάζουν τις επαφές του, προσπαθώντας να διευκρινίσουν εάν ανήκε σε κάποιο πυρήνα τρομοκρατών ή είναι ένας από τους λεγόμενους «μοναχικούς λύκους» τους οποίους οι τζιχαντιστές κάλεσαν να πάρουν πρωτοβουλία και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε πολυσύχναστα μέρη στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης της Νέας Υόρκης Ο’ Νιλ δήλωσε πως οι Αρχές έχουν ήδη εξουδετερώσει αρκετά σχέδια των τρομοκρατών. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια του μετρό το οποίο χρησιμοποιούν στις περισσότερες μετακινήσεις τους. Οταν ρωτήθηκε για τα τρωτά σημεία του συστήματος, απάντησε ότι «υπάρχουν 3.000 αστυνομικοί που περιπολούν σε αυτό».

Το χθεσινό περιστατικό συνέβη έξι εβδομάδες αφότου ένας ουζμπέκος μετανάστης σκότωσε 8 άτομα και τραυμάτισε άλλα 12, πέφτοντας με το φορτηγό του σε ένα μονοπάτι για ποδήλατα στη Νέα Υόρκη, σε μια επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχουν σημειωθεί οι εξής επιθέσεις στη Νέα Υόρκη:

Δεκέμβριος 2004

Βόμβα εξερράγη σε βαγόνι του μετρό με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 48 άτομα. Εξι ημέρες αργότερα σημειώθηκε και άλλη έκρηξη βόμβας σε σταθμό του Χάρλεμ τραυματίζοντας δύο εφήβους. Ο 50χρονος Εντουαρντ Λίρι καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 94 ετών

Μάρτιος 2008

Ανδρας πυροδότησε μικρή βόμβα μπροστά από κτίριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χωρίς να τραυματισθεί κάποιος

Μάιος 2010

Εκκενώθηκε η Times Square όταν εντοπίστηκε αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά, που όμως δεν εξερράγη. Συνελήφθη ως υπεύθυνος ο Φαϊζάλ Σαχζάντ, που είχε εκπαιδευθεί με τους Ταλιμπάν και καταδικάσθηκε σε ισόβια

Σεπτέμβριος 2016

Τρεις βόμβες εξερράγησαν στη Νέα Υόρκη, τραυματίζοντας 31 άτομα. Βρέθηκαν και αρκετές άλλες που δεν εξερράγησαν. Ο ύποπτος Αχμάντ Ραχίμι, από το Αφγανιστάν, συνελήφθη έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς. Δήλωσε ότι έμαθε να φτιάχνει βόμβες από τα βίντεο της Αλ Κάιντα στο Διαδίκτυο

20 Μαρτίου 2017

Ο 28χρονος λευκός Τζέιμς Χάρις Τζάκσον σκότωσε τον αφροαμερικανό Τίμοθι Κόμαν χρησιμοποιώντας σπαθί. Ο Τζάκσον είπε στους αστυνομικούς ότι μετέβη στην πόλη για να σκοτώσει μαύρους

31 Οκτωβρίου 2017

Ο Ουζμπέκος Σαϊφούλο Σαΐποφ έπεσε με φορτηγό σε μονοπάτι ποδηλάτων στο Κάτω Μανχάταν, σκοτώνοντας 8 άτομα, μεταξύ των οποίων 5 Αργεντινούς που είχαν πάει στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια της αποφοίτησής τους από το λύκειο