Αυτοσχέδια βόμβα η οποία εξερράγη σε σήραγγα κοντά στην Τάιμς Σκουέαρ στη Νέα Υόρκη, πυροδότησε ένας άνδρας, το πρωί της Δευτέρας, προκαλώντας τρεις τραυματισμούς.

«Ήταν απόπειρα τρομοκρατικής επιθεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, στις 07:20 (15:20 ώρα Ελλάδας), σε μια σήραγγα όπου ενώνονται οι μεταφορικοί κόμβοι της Τάιμς Σκουέαρ και του σταθμού λεωφορείων Port Authority κοντά στην 42η Οδό και την 8η Λεωφόρο.

Την έκρηξη προκάλεσε ένας άνδρας 27 ετών, ο Ακάγεντ Ούλαχ, που έφερε στο σώμα του «έναν υποτυπώδη εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Τζέιμς Ο’Νιλ.

Βόμβα σωλήνα

Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη, φέρει «σωματικά τραύματα και εγκαύματα», πρόσθεσε ο Ο’Νιλ. Τρεις άνθρωποι που βρίσκονταν πολύ κοντά στο σημείο τραυματίστηκαν, αλλά κανενός η ζωή δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης.

Ο σταθμός των λεωφορείων εκκενώθηκε γρήγορα, το τετράγωνο αποκλείστηκε και πολλές γραμμές μετρό που διέρχονται από την περιοχή σταμάτησαν ή περνούσαν χωρίς να κάνουν στάση. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας είχε αποκατασταθεί λίγο πριν από τις 10:00 (17:00).

Ο δράστης τραυματισμένος μετά την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού.

Η εκκένωση των σταθμών πραγματοποιήθηκε χωρίς πανικό, ήρεμα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν επί τόπου.

Ο φερόμενος ως δράστης ήταν «επηρεασμένος» από το Ισλαμικό Κράτος και από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, αν και σύμφωνα με τις ενδείξεις, έδρασε μόνος του, δήλωσε στο CNN ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα τονίσω ότι (ο ύποπτος) είχε επηρεαστεί από αυτές τις οργανώσεις», τόνισε ο Κουόμο, έπειτα από ερώτηση αν ο δράστης είχε εμπνευστεί από τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε ο συλληφθείς βασιζόταν σε βόμβα σωλήνα.

Ο Κουόμο δήλωσε ότι η εκρηκτική ύλη εντός του σωλήνα πυροδοτήθηκε, αλλά ο σωλήνας δεν εξερράγη. «Οπότε κατέληξε να τραυματιστεί ο ίδιος και λίγοι ακόμη που βρίσκονταν κοντά του», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι ο ύποπτος φέρεται να βρήκε πληροφορίες στο Διαδίκτυο για να κατασκευάσει τη βόμβα.

Λευκός Οίκος: Στο στόχαστρο η μεταναστευτική πολιτική

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε αμέσως για το συμβάν, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι η επίθεση υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι σκηνές τρόμου, που επικράτησαν τη στιγμή της έκρηξης με κραυγές αγωνίας και δεκάδες ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι μετά την έκρηξη στον τερματικό σταθμό λεωφορείων Port Authority, κοντά στην Times Square, καταγράφηκαν και σε βίντεο.

Το προφίλ του δράστη

Ο Ακάγεντ Ούλαχ είχε λευκό ποινικό μητρώο στο Μπανγκλαντές και επισκέφτηκε για τελευταία φορά την πατρίδα του τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός αστυνομίας του Μπανγκλαντές.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Σαχιντούλ Χάγκε επισήμανε ότι η πληροφορία αυτή βασίστηκε στον αριθμό διαβατηρίου του Ούλαχ.

Σύμφωνα με τη New York Post, που έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία, ο νεαρός είχε τοποθετημένα τα εκρηκτικά στο σακάκι του. Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, ο 27χρονος θα ενεργοποιούσε τη βόμβα όταν θα βρισκόταν μέσα σε βαγόνι του μετρό.

Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικών δικτύωσης δείχνουν τον 27χρονο να βρίσκεται στο πάτωμα με τα ρούχα του σκισμένα και τραυματισμούς στο πάνω μέρος του σώματός του.

Όπως αποκάλυψαν οι αρχές στο Associated Press, ο Ούλαχ είχε επιρροές από το Ισλαμικό Κράτος, δεν φέρεται όμως να βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την Οργάνωση.

H επιτροπή ταξί και λιμουζίνων Νέας Υόρκης είπε στο CNN ότο ο 27χονος είχε άδεια οδηγού ταξί από τον Μάρτιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2015.

Δεν οδήγησε όμως στη Νέα Υόρκη ταξή ή Uber.