Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ- Σίσι είχε την Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο είχε συνομιλίες σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

O Ρώσος πρόεδρος είπε πως οποιαδήποτε βήματα που προκαταλαμβάνουν μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους είναι αντιπαραγωγικά και αποσταθεροποιητικά και τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε όλα τα αμφισβητούμενα θέματα, περιλαμβανομένου του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.

Η επίσκεψη του Πούτιν αντανακλά τους αυξανόμενους δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και την Αίγυπτο, που λαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσά αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας μετά το Ισραήλ, και αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή λόγω του ελέγχου της Διώρυγας του Σουέζ.

Ο Πούτιν, που αναμένεται μετά το Κάιρο να μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη σε μια ρωσική βάση στη Συρία προτού φθάσει στην Αίγυπτο και διέταξε την έναρξη της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία έπειτα από διετή στρατιωτική εκστρατεία.

Πυρηνικός σταθμός στην Αίγυπτο

Η Αίγυπτος και τη Ρωσία υπέγραψαν την Δευτέρα στο Κάιρο την τελική σύμβαση για την κατασκευή του πρώτου αιγυπτιακού σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η σύμβαση, που υπογράφτηκε παρουσία των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, επικυρώνει τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο χώρες τον Νοέμβριο του 2015 για την κατασκευή στην περιοχή Νταμπάα τεσσάρων αντιδραστήρων ισχύος 1.200 μεγαβάτ έκαστος.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Σίσι, πως η Ρωσία είναι έτοιμη επί της αρχής να επαναλάβει τις απευθείας επιβατικές πτήσεις προς την Αίγυπτο και μια συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στο εγγύς μέλλον.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, η Ρωσία είναι έτοιμη αυτή την εβδομάδα να υπογράψει ένα πρωτόκολλο με την Αίγυπτο για την επανάληψη των πτήσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κάιρο, και ότι οι πτήσεις μπορεί να επαναληφθούν στις αρχές Φεβρουαρίου στα δρομολόγια που πραγματοποιούν η EgyptAir και η Aeroflot.

Εξάλλου,

Η Μόσχα σταμάτησε τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών στην Αίγυπτο το 2015, όταν μαχητές βομβάρδισαν αεροσκάφος της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας Metrojet που αναχωρούσε από το τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, σκοτώνοντας τους 224 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό.