Διαφωνεί με την άποψη των ΗΠΑ

Γκουτέρες: Κίνδυνος για την ειρήνη η απόφαση Τραμπ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2017 22:43 |
Γκουτέρες: Κίνδυνος για την ειρήνη η απόφαση Τραμπ
Η απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.Πηγή: (RΕUΤΕRS)

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της Νίκι Χέιλι, της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η οποία έκρινε λίγες ώρες νωρίτερα ότι η απόφαση Τραμπ θα «βοηθήσει τη διαδικασία για την ειρήνη» μεταξύ Ισραηλινών- Παλαιστινίων.

Ο Γκουτέρες, που παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εμφανίστηκε αρχικά θετικά διακείμενος που ο σύμβουλος και γαμπρός του δισεκατομμυριούχου, Τζάρεντ Κούσνερ, συναντήθηκε με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους με θέμα την εκπόνηση νέου σχεδίου για την επίτευξη της ειρήνης έπειτα από αδιέξοδο πολλών ετών.

«Υπονόμευση της ειρηνευτικής προσπάθειας»

«Δεν λέω ότι αυτό θα απέδιδε (εντέλει) καρπούς, όμως υπήρχε μια ελπίδα ότι τελικά θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την τρομερή διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων» τόνισε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, λίγο μετά πρόσθεσε: «πιστεύω ότι η απόφαση που ελήφθη την Τετάρτη κινδυνεύει να υπονομεύσει αυτήν την προσπάθεια».

Από την πλευρά της η Χέιλι υπεραμύνθηκε, μιλώντας επίσης στο CNN, της απόφασης του αμερικανού προέδρου, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ υλοποίησε τη βούληση του αμερικανικού λαού.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό θα βοηθήσει στο να καταγραφεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία» σημείωσε η αμερικανίδα αξιωματούχος.